1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vanhukset

Ikäihmisten lisääntynyt alkoholin käyttö huolettaa Vuoden geriatria – "Osasyynä voi olla myös yksinäisyys"

Alkoholin liikakäyttö aiheuttaa Mervi Niemelän mukaan häpeää niin vanhuksissa itsessään kuin heidän omaisissakaan.

vanhukset
Kai­nuun so­ten ge­riat­rian yli­lää­kä­ri Mer­vi Nie­me­lä.
Kainuun soten ge­riat­rian yli­lää­kä­ri Mervi Niemelä on toiminut iäkkäiden ihmisten hoidon erikoislääkärinä jo yli 30 vuotta.Jarmo Nuotio / Yle

Vuoden geriatriksi valittu kajaanilainen Mervi Niemelä näkee päivittäisessä työssään, että ikäihmisten alkoholin käyttö on lisääntynyt viime vuosina.

– Siihen on varmasti monia syitä, mutta käyttö voi lisääntyä, kun ei ole enää työtä ja perhettä rajoittamassa. Osasyynä voi olla myös yksinäisyys, jolloin ahdistusta ja masennusta yritetään paikata alkoholilla, Niemelä sanoo.

Alkoholin liikakäyttö aiheuttaa Niemelän mukaan häpeää niin vanhuksissa itsessään kuin heidän omaisissa.

– Minun näkövinkkelistä potilaat häpeävät sitä ja myös omaiset ovat arkoja tuomaan asiaa esille. Sitä joutuu monesti erikseen kysymään, Niemelä sanoo.

Toinen lisääntyvä ongelma vanhustyössä on yksinäisyys. Vanhusten yksinäisyys voi Niemelän mukaan vaikuttaa esimerkiksi vanhuksen ravitsemukseen, kun kukaan ei ole huolehtimassa.

– Vanhusten yksinäisyys on yksi haaste, joka näkyy myös muualla Suomessa. Se vaikuttaa moniin asioihin, onhan ihminen sosiaalinen olento, Niemelä sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi