Hyppää sisältöön

Migri kävi uudelleen läpi satoja turvapaikkapäätöksiä: 10 kielteisen päätöksen saanutta saa uuden mahdollisuuden

Taustalla on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen Suomelle antama tuomio irakilaisen turvapaikanhakijan tapauksesta.

Turvapaikanhakijoiden telttaleiri vastusti pakkopalautuksia Helsingin Rautatientorilla 2017. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Päivitys 24.4.2020 klo 17:22: Keskusrikospoliisi on aloittanut asiaa koskevan esitutkinnan. Poliisi epäilee, että kuolleeksi väitetty irakilaismies, jota EIT:n päätös koski, olisi vielä elossa. Yksi henkilö on vangittu asian johdosta. Lue aiheesta täältä.

Maahanmuuttovirasto Migri on käynyt läpi satoja lainvoimaisia turvapaikkapäätöksiä uudelleen. Tarkastuksen seurauksena kymmenen maasta poistamista odottanutta turvapaikanhakijaa voi tehdä uuden hakemuksen.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi marraskuussa Suomelle langettavan päätöksen ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta. Suomi käännytti irakilaismiehen vuonna 2016 ja hänet surmattiin kotimaassaan pian sen jälkeen.

Irakilaismies oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen Migristä. Hän oli valittanut hallinto-oikeuteen, mutta päätös pysyi voimassa. EIT katsoi ratkaisussaan, että Suomen viranomaiset eivät arvioineet paluun aiheuttamaa riskiä riittävän perusteellisesti.

Migri ilmoitti pian tuomion jälkeen käyvänsä kielteisiä läpi turvapaikkapäätöksiä siltä varalta, että niissä on vastaavia puutteita. 319 tarkastetusta tapauksesta puutteita löytyi kymmenestä.

Puutteita oli esimerkiksi tulevaisuuden uhan arvioinnissa ja uusintahakemusten käsittelyssä. Näitä osa-alueita Migri aikoo nyt parantaa. Esimerkiksi tulevaisuuden uhan riskiarvioinnista tehdään vastaisuudessa oma osionsa turvapaikkapäätöksiin.

Migrin turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtisen mukaan tarkastuksen tuloksesta ei pysty päättelemään, kuinka paljon Migri on aiemmin käännyttänyt turvapaikanhakijoita puutteellisin tiedoin.

Puutteet eivät tulleet Suomen viranomaisten tietoon vasta EIT:n ratkaisussa. Esimerkiksi Migrissä turvapaikkapäätösten ongelmia oli havaittu jo vuonna 2017. EIT:n päätöksessä ongelmat oli kuitenkin Lehtisen mukaan "erittäin selkeästi ilmaistu".

– Tärkeintä on, että varmistetaan, että tällaisia tapauksia ei jatkossa ole.

Migri on lähettänyt kymmenelle Suomessa oleskelevalle ulkomaalaiselle kehotuksen hakea uudelleen turvapaikkaa. Uusi hakemus ei välttämättä tarkoita, että hakijalle myönnetään oleskelulupa.

Näiden kymmenen turvapaikanhakijan joukossa on useampia sellaisia, joiden asia on käsitelty myös hallinto-oikeudessa.

EIT:n tuomion ja Migrin aloittaman tarkastuksen jälkeen poliisi keskeytti palautukset Irakiin. Palautuksia kuitenkin jatkettiin nopeasti.

Migrin Antti Lehtisen mukaan poliisi tarkisti Migriltä jokaisen palautettavan tapauksen tiedot erikseen. Jos turvapaikkapäätöksestä oli paljastunut virheitä tai tarkastus oli kesken, hakijaa ei palautettu.

Juttua on päivitetty 24.4.2020 klo 17.22: Maininta KRP:n esitutkinnasta lisätty jutun alkuun.