1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opiskelijat

Yhä useampi aloittaa ammattiopinnot jo kesällä, vaikka ei saa opintotukea – taustalla raha ja historiallinen mullistus opettajien lomissa

Lomalle ja töille jää aikaa vain kuukausi, jos opiskelija aloittaa opinnot jo kesäkuussa.

opiskelijat
opiskelijat
Jesús Shapiama Silvano (vas.), Elmeri Puuska ja Lilla Nieminen pitävät kesäopiskelua hyvänä mahdollisuutena valmistua nopeammin. Marko Melto / Yle

Yhä useampi opiskelija aloittaa ammattiopintonsa kesällä. Suomen toiseksi suurin ammatillisen koulutuksen järjestäjä tarjoaa tätä mahdollisuutta ensi kesänä yli 3 000 opiskelijalle.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun uusilla, yhteishaussa valituilla opiskelijoilla opinnot alkavat kesäkuun 22. päivä kello kymmeneltä. Luvassa ovat ensin orientoivat opinnot, jonka jälkeen jatkuvat ohjatut etä- ja verkko-opinnot kesäkuun lopussa ja elokuun alussa. Opiskelijoille jää kesälomaa tai kesätyöaikaa siis pelkkä heinäkuu.

Yle kertoi aiemmin, että Satakunnassa ja Vakka-Suomessa ammatillista opetusta antava WinNova suunnittelee aloittavansa uusien opiskelijoiden opinnot tänä vuonna poikkeuksellisesti jo keskellä kesää.

Vastaavaa on kokeiltu ainakin Vantaan ammattiopistossa sekä koulutuskeskus Salpauksessa.

Opinto-ohjaaja
Opinto-ohjaaja Jaakko Saulamaa juttelee opiskelijoiden Lilla Niemisen (vas.), Elmeri Puuskan ja Jesús Shapiama Silvanon kanssa. Marko Melto / Yle

Tredun kesä-heinäkuun opinnot eivät oikeuta Tredun opinto-ohjaaja Jaakko Saulamaan mukaan Kelan opintotukeen tai koulumatkatukeen, eli opiskelijan pitää tehdä ne omalla tai vanhempiensa kustannuksella.

Kela kertoo (siirryt toiseen palveluun), että jos suorittaa ammatillista perustutkintoa tai ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta, voi saada opintotukea 10 kuukaudeksi lukuvuodessa. Tukikuukaudet ovat elo-toukokuu. Kelan mukaan opintotukea voi hakea myös pidemmäksi ajaksi, jos opiskelee myös kesällä.

Opintotukea voi Kelan mukaan saada opintojen ensimmäisen vuoden aloituskuukaudelta ja viimeisen vuoden päättymiskuukaudelta, jos kuukaudessa on vähintään 18 opiskeluaikaan kuuluvaa päivää.

Ei pakko

Tredun koulutuspäällikkö Tarja Haapala sanoo, että kesän kouluopinnoissa kyse ei ole pakosta. Opiskelija voi aloittaa opinnot vasta elokuussa.

Yhteishaun tulokset tulevat 11. kesäkuuta, eli opinnot alkavat varsin pian sen jälkeen kesäkuussa.

– Tahdoimme antaa mahdollisuuden, että ne opiskelijat, joilla ei ole kesätyöpaikkaa tai lomasuunnitelmaa, voivat käynnistää opiskelut heti juhannuksen jälkeen, Haapala sanoo.

Koulutusjohtaja
Tredun koulutuspäällikkö Tarja Haapala sanoo, että aikainen aloittaminen helpottaa jännitystä syksyllä. Marko Melto / Yle

Kesätyöpaikka on Haapalan mukaan vain hyvä asia, ja sen vuoksi voi aloittaa opinnot vasta syksyllä. Kesätyön voi ehkä saada myös osaksi opintoja. Varhainen aloitus helpottaa Haapalan mukaan jännitystä.

Opiskelijoista hyvä idea

Samaa mieltä ovat lähihoitajaopiskelijat Lilla Nieminen, Elmeri Puuska ja Jesús Shapiama Silvano. He olisivat mielellään aloittaneet omat opintonsa jo kesällä.

– Minun mielestäni se olisi mahdollisuus, jos pääsee nopeammin rytmiin tai valmistumaan. Opintojen aloittaminen jännitti tosi paljon, koska tulin toisesta kaupungista, Lilla Nieminen sanoo.

Nieminen ja Puuska ovat ensi viikon talviloman töissä, Silvano opiskelee.

– Suoritan hiihtolomalla osan kursseista, koska haluan valmistua ja mennä töihin, Silvano sanoo.

"Pitää varmistaa, ettei kukaan putoa kelkasta"

Uusien opintojen alkaminen kesällä on uusi ilmiö, joka voi yleistyä.

Opetushallituksen opetusneuvos Anne Liimatainen kuulee ensimmäistä kertaa vastaavasta. Aikuisopiskelijoilla opinnot ovat voineet alkaa joustavasti ympäri vuoden. Samoin työssä oppimista on voinut olla kesällä.

Muutoksen hyvä puoli on Liimataisen mukaan opintojen nopeutuminen. Jos opiskelija voi opiskella kesällä, hän valmistuu nopeammin. Samalla oppilaitoksen voi olla joustavampi järjestää koulutusta ympäri vuoden.

Esimerkiksi luonnonvara-alalla kesäaikaan opiskelu on mielekästä luonnon kiertokulun takia.

Kesäopetus vaatii Liimataisen mukaan joustamista koululta. Osalla opiskelijoista voi olla kesätyö. Tämä ei ole välttämättä ongelma, koska opiskelijoille tehdään muutenkin henkilökohtaisia polkuja.

Sekin pitää ottaa huomioon, jos osa opiskelijoista aloittaa jo kesällä, ja osa seuraa perässä myöhemmin.

– Pitää varmistaa, ettei kukaan putoa kelkasta, Liimatainen sanoo.

Tredu sanoo varmistaneensa opetus- ja kulttuuriministeriöltä, miten voi toimia.

Opettajat töissä kesällä

Kesäopintojen taustalla on opetusneuvoksen mukaan ammatillisten opettajien siirtyminen kokonaistyöaikaan.

10 000 opettajan lomiin ja työaikaan on tullut historiallinen mullistus. Vuosityöaika mullistaa opettajien lomat niin, että ne voivat olla pätkissä ja koululaisten loma-aikojen ulkopuolella toukokuussa tai syyskuussa.

Tämä mahdollistaa opetuksen kesällä.

Taustalla on myös raha. Tredun koulutuspäällikkö Tarja Haapala sanoo, että kesän opinnot vaikuttavat oppilaitoksen rahoitukseen.

Opintojen aloituksen aikaistaminen kesäkuulle tarkoittaa suurempaa rahoitusta oppilaitokselle. Perusrahoitus määräytyy nykyään niin sanottujen opiskelijavuosien mukaan. Opiskelijavuosien laskenta alkaa siitä päivästä, kun opiskeluoikeus alkaa.

Myös WinNovan rehtori Juha Vasama perusteli uudistusta valtion taloudellisen tuen muutoksella ja sillä, että näin opiskelijat valmistuisivat ammattiin nykyistä nopeammin.

Voit keskustella aiheesta 21.2. kello 23:een asti.

Lue lisää:

Ammattiin opiskeleminen alkaa WinNovassa jo kesäkuussa ja viikon jälkeen koittaa kesäloma – aikaistaminen tuo opistolle lisää rahaa

Iso muutos 10 000 ihmisen työehtoihin: "Kuulin juuri, että palkkani nousee, hieno homma!"

Opettajien lomiin ja työaikaan tulee historiallinen mullistus: Osalla ammatillisista opettajista vapaa pitenee, osalla lyhenee

Lue seuraavaksi