Ekaluokkalaisten jako kouluihin on herättänyt vanhempien tyytymättömyyden Riihimäellä – "Koulupaikkapäätös oli shokki"

Osa vanhemmista kokee, että lapsia on sijoitettu liian kaukana sijaitseviin kouluihin.

Ensimmäinen luokka
Haapahuhdan koulu Riihimäellä.
Haapahuhdan koulu Riihimäellä on yksi mahdollisesti lakkautettavista kouluista. Ville Välimäki / Yle

Syksyllä ensimmäisen luokan aloittavien oppilaiden koulujako on herättänyt tyytymättömyyttä oppilaiden vanhempien keskuudessa Riihimäellä.

Riihimäkeläinen Veera Kannosto kertoo, että joitakin lapsia ei ole sijoitettu asuinpaikkaa lähinnä oleviin kouluihin. Kannosto itse sai alkuviikosta päätöksen, jonka mukaan hänen oma lapsensa aloittaa ensi syksynä Haapahuhdan koululla, kahden kilometrin päässä kodista.

– Poika on käynyt 700 metrin päässä Pohjoisen koulun eskaria. Olemme harjoitelleet koulumatkaa yhdessä tämän lukuvuoden aikana ja uusia kavereitakin on ehtinyt tulemaan.

Toiseksi lähimpänä olisi ollut Uramon koulu, johon on matkaa 800 metriä. Jo sinnekin sijoittaminen olisi ollut Kannoston mukaan poikkeuksellista.

– Koulupaikkapäätös oli shokki. Nyt poika joutuu aloittamaan koulun täysin vieraassa ympäristössä ja eri asuinalueella. Poikkeuksellinen päätös, joka on tehty liian nopeasti, kertoo Kannosto.

Kannoston mukaan myös koulumatka Haapahuhdan koululle on huomattavasti vaarallisempi, koska reitti kulkee monen vilkkaasti liikennöidyn risteyksen kautta.

Opetuspäällikkö: "Lähikouluksi ei aina osoiteta maantieteellisesti lähintä koulua"

Riihimäen kouluissa vietetään parhaillaan hiihtolomaa, mutta Riihimäen opetuspäällikkö Virve Jämsén kommentoi asiaa sähköpostitse. Jämsén kertoo, että Kuntaliiton mukaan (siirryt toiseen palveluun) asuinkunta osoittaa oppivelvollisille koulupaikan niin sanotussa lähikoulussa. Lähikoulu ei välttämättä ole fyysisesti lähin koulu.

– Lähikouluksi ei siis Riihimäelläkään aina osoiteta maantieteellisesti lähintä koulua. Lähikoulu ja lähin koulu voivat olla eri asia, kertoo Jämsén.

Jämsénin mukaan Riihimäellä Pohjoisen alueen tulevien 1. luokkalaisten koulupaikat on jaettu tänä vuonna, kuten aiempinakin vuosina. Jako on tehty voimassa olevien koulutuslautakunnan vuonna 2005 hyväksymien oppilaaksioton periaatteiden ja kriteerien (siirryt toiseen palveluun) mukaisesti, kertoo Jämsén.

– Pohjoisen alueen kouluilla on yhteisiä asuinalueita, joista voidaan osoittaa oppilaita kahteen eri kouluun. Koulujen yhteisillä alueilla asuville lapsille on osoitettu paikka kriteerien mukaisesti ja kriteerien määrittelemässä järjestyksessä.

Jämsén kertoo saaneensa muutamia yhteydenottoja vanhemmilta, jotka ovat tyytymättömiä lapsensa ensisijaiseen koulupaikkaan. Yhteydenottojen määrä ei kuitenkaan poikkea aiemmista vuosista.

Mikäli ensisijainen koulupaikka ei vastaa huoltajien odotuksia, voivat huoltajat hakea lapselleen toissijaista koulupaikkaa. Toissijainen koulupaikkahaku (siirryt toiseen palveluun) on käynnissä 14.2.–1.3.2020.