Maakuntamuseo on nyt elämyskeskus, jossa pääsee tekemään vaikka kalliomaalauksia

Uudistettu Keski-Suomen museo houkuttelee perheitä tiedolla ja tekemisellä.

museot
Nainen piirtää kalliomaalaussimulaattorilla.
Uudesta museosta löytyy muun muassa kalliomaalaussimulaattori.Jaana Polamo / Yle

Keski-Suomen museossa pääsee muun muassa tekemään kalliomaalauksia, pelaamaan perinneruokapeliä ja kuuntelemaan rapmusiikkia.

Uusittu museo avautuu yleisölle tulevana lauantaina. Avajaispäivänä museoon on ilmainen sisäänpääsy.

Yli kolme vuotta peruskorjauksen takia suljettuna ollut Keski-Suomen museo, tuttavallisemmin KeMu, on pessyt kasvonsa perusteellisesti.

Aikaisempi perusnäyttely oli tehty 1990-luvulla ja luotti perinteisiin vitriineihin. Nyt avautuva museo on yhdistelmä vanhaa tavaraa ja huippumodernia elämyskeskusta.

Keski-Suomen museo
Nykyinen museo on valmistunut 1960 ja kokenut kaksi laajaa peruskorjausta.Jaana Polamo / Yle

Paljon interaktiivista audio- ja videomateriaalia sisältävällä tarjonnalla halutaan houkutella erityisesti perheitä museoon. Tavoitteena on kaksinkertaistaa museon aikaisempi kävijämäärä ainakin 50 000 vuosikävijään.

– Olemme kuunnelleet asiakkaiden toiveita, että museon pitää olla vuorovaikutteinen. Se on tätä päivää, toteaa museolehtori Tuula Vuolio-Vallenius.

Jo pelkästään digitaalisia infotauluja on noin 80 kappaletta. Vanhoja valokuvia on siirretty suurille valotauluille ja yhdessä seikkailee ketterästi liikkuva nuori Alvar Aalto.

Lapsille on monta puuhatilaa, sekä digitaalisia että perinteisiä askarteluja varten.

Uuden museon suunnittelussa on ollut visionäärinä Tampereen Muumimuseonkin suunnitellut arkkitehti.

Jormakan tuulipukuun puettu nukke Keski-Suomen museossa.
Keskisuomalaisuutta löytyy myös jyväskyläläisestä Jormakan tuulipuvusta.Jaana Polamo / Yle

Perusnäyttely on nimeltään Keskisuomalaisuutta etsimässä. Isoon rooliin on nostettu muun muassa Jussi Jäppisen valokuvat maisemien muutoksesta. Maakunnan identiteettiä on haettu myös lukuisten pienten keksintöjen ja ilmiöiden kautta.

– Perustyötämme on etsiä keskisuomalaisuutta ja ilmiöitä, joita täällä Keski-Suomessa on. Mitä on tapahtunut ja tapahtuu. Siksi tässä on nykyaikakin mukana, Vuolio-Vallenius muistuttaa.

Ensimmäisinä vaihtuvina näyttelyinä nähdään Miljoonasade-yhtyeen tarina ja Dominoefekti-näyttely, joka peilaa vanhaa ja uutta taidetta toisiinsa.

Keski-Suomen museo oli remontissa vuodesta 2017 lähtien. Peruskorjaus maksoi 8,7 miljoonaa euroa. Siitä valtion avustusta oli 2 miljoonaa.