Hyppää sisältöön

Helisevä jäälauttojen maihinnousu kruunasi Teija Kirkkalan reippailun Pyhäjärven rannalla: "Kuin luontoäiti olisi pessyt astioitaan"

Lähes 50 vuotta Pyhäjärven rannoilla aikaa viettäneen Kirkkalan mukaan vastaavaa ei ole paikalla ennen nähty.

Helisevä jäälauttojen maihinnousu kruunasi Teija Kirkkalan reippailun Pyhäjärven rannalla: "Kuin luontoäiti olisi pessyt astioitaan"
Helisevä jäälauttojen maihinnousu kruunasi Teija Kirkkalan reippailun Pyhäjärven rannalla: "Kuin luontoäiti olisi pessyt astioitaan"

– Sellainen spektaakkeli se kyllä oli! kiteyttää euralainen Teija Kirkkala.

Dennis-myrsky riepotteli viime sunnuntaina muun Suomen lisäksi myös Kirkkalan kotikuntaa Euraa Satakunnassa. Sää oli iltapäivällä suorastaan masentavan harmaa, sateinen ja hyvin tuulinen. Lämpötila oli kuusi astetta.

Kirkkala arveli piristyvänsä vain lähtemällä ulos ja päätti reippailla tutun ja rakkaan Pyhäjärven rantaan.

Päätös kannatti, sillä Teija Kirkkala oli ainoa katsoja paikalla, kun luonto päätti aloittaa järven pohjoispäässä Hiittenkarilla voimallisen näytelmän.

– Seisoin melkein niemen kärjessä, kun jäät alkoivat vyöryä järvestä ylös rannalle, Kirkkala sanoo.

Melkein tunnin lohkareryöppy

Teija Kirkkalalle vesi on tuttu elementti, mutta hänellekin kokemus oli aivan uusi.

Hän alkoi kuvata tapahtumaa ympärillään. Onneksi hän ymmärsi kuvata myös videopätkiä.

Kameraan tallentui vedestä maalle työntyvien, nopean tuntuisella tahdilla liikkuneiden jäälohkareiden loputtomalta tuntunut marssi.

Jopa viisi senttiä paksujen jääpalojen kipuaminen rantaan ja toistensa yli kesti ja kesti.

– Seurasin jäiden liikettä noin 45 minuutin ajan. Arvelen, että koko touhu on kestänyt ainakin vajaan tunnin, Kirkkala sanoo.

Ote videosta on nähtävissä klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa tai Yle Areenassa.

Myrskytuuli näytti voimansa

Pyhäjärven vedenpinta (siirryt toiseen palveluun) on ollut nyt poikkeuksellisen korkealla. Teija Kirkkala arvelee juuri sen vaikuttaneen ilmiön syntyyn. Suurin tekijä jääinvaasion synnyssä oli kuitenkin tuuli.

Muutenkin tuulisella paikalla puhalsi sunnuntaina normaalia voimakkaampi etelätuuli.

Pyhäjärvi-Instituutin (siirryt toiseen palveluun) toiminnanjohtajana ja vesialan asiantuntijana työuransa tehnyt Kirkkala huomasi satelliittikuvista (siirryt toiseen palveluun), että Pyhäjärven itäosassa lepäsi vielä myrskyä edeltävänä perjantaina pitkä ja kapea jääsuiro.

– Sunnuntaina sitten voimakkaat etelätuulet painoivat koko sen valkoisen massan järven pohjoiseen päähän, jossa ne iskeytyivät Hiittenkarin kapeaan niemeen, Kirkkala kertoo.

Myrskytuuli näytti voimansa ainutlaatuisella tavalla.

Pyhäjärven jäävyö näkyy perjantaina 14.2.2020 otetussa satelliittikuvassa selvästi. Kuva: Kuvakaappaus Suomen ympäristökeskuksen Tarkkapalvelusta

Poikkeuksellinen ilmiö

Teija Kirkkala tuntee Pyhäjärven hyvin. Seutua on tullut koluttua sekä työssä että vapaa-ajalla jo lähes 50 vuoden ajan ja kaikkina vuodenaikoina.

Teija Kirkkala nauttii luonnosta ympäri vuoden. Maaliskuussa 2019 hän testasi potkukelkkailua Pyhäjärven naapurissa Köyliönjärvellä. Kuva: Teija Kirkkalan kotialbumi

Myrskypäivän kaltaista jääspektaakkelia ei hänen mukaansa ole ennen Pyhäjärvellä koettu. Samanlaisia kommentteja on tullut toisiltakin videon nähneiltä järvenranta-asukkailta.

Kirkkala jakoi videonsa sosiaalisessa mediassa ja sai paljon palautetta.

Vähän yllättäen on kysytty, onko Kirkkala nopeuttanut videota.

– Vastaus on, että en ole. Videolla näkyy jäiden oma, luonnollinen liikerytmi, hän sanoo.

Videolla kuuluvaa jäiden pitämää helinää on moni ihmetellyt, ihastellut ja kommentoinut.

– Sehän oli kuin luontoäiti olisi pessyt astioitaan.

Voit keskustella kuluvan talven ilmiöistä Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 20.2. kello 23.

Lue lisää poikkeuksellisen talven ilmiöistä:

.
.