Itä-Suomi sai maanteiden kunnostukseen tuplapotin viime vuoteen nähden – tulevaisuus näyttää silti yhä synkältä

Lisääntyneestä rahoituksesta huolimatta viidesosa Itä-Suomen alemman tieverkon päällysteistä on huonokuntoisia.

teiden kunnossapito
Asfalttityömaa.
Itä-Suomessa päällystetään tänä vuonna yhteensä noin 500 kilometriä maantietä. Arkistokuva vuodelta 2018.Matti Myller / Yle

Itä-Suomessa päällystetään maanteitä ensi kesänä tuplasti viime kesään verrattuna. Teitä päällystetään Pohjois- ja Etelä-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa yhteensä lähes 500 kilometrin matkalla, kun viime vuonna päällystyspituus oli 240 kilometriä.

Lopulliseen päällystyspituuteen vaikuttaa kilpailutettavien urakoiden hintataso sekä raaka-aineiden kuten bitumin hintakehitys.

Pohjois-Savon ely-keskus sai tälle vuodelle tieverkon päällysteiden ja tiemerkintöjen ylläpitoon noin 30 miljoonaa euroa, mikä on suunnilleen kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Viime vuonna teiden kunnostusrahat olivat tiukassa koko maassa.

Lisääntyneen rahoituksen ansiosta päällystetyn tieverkon kunto ei aiemmista vuosista poiketen enää juuri heikkene tänä vuonna Itä-Suomessa. Silti viidesosa alemman tieverkon päällysteistä on Pohjois-Savon ely-keskuksen mukaan huonokuntoisia, ja tulevaisuus näyttää edelleen huolestuttavalta.

Tällä hetkellä tieverkon päällysteistä noin puolet on elinkaarensa lopussa, ja niiden rappeutumisen ennustetaan kiihtyvän nykyisestä. Ely-keskuksen mukaan teitä pitäisi päällystää kuluvalla vuosikymmenellä noin 500 kilometriä vuodessa, jotta kehitys pystyttäisiin estämään.

Kesän tärkeimpiä päällystystöitä Itä-Suomessa

Pohjois-Savo:

  • Vt 5 Kellolahti-Vuorela, 9 km (molempien ajoratojen kaikki kaistat)
  • Vt 5 Oravijärvi-Kuohunkangas, 17,5 km (sis. ajoradan leventämisen 1 metrillä)
  • Vt 23 Varkauden keskusta, 3 km

Pohjois-Karjala:

  • Vt 6 Kontiolahti-Ahmovaara, 38,6 km
  • Kt 73 Kurkisuo-Lieksa, 14 km
  • Kt 74 Maukkula-Ilomantsi, 9,4 km

Etelä-Savo:

  • Vt 5 Tikkala-Savilahti, 11 km
  • Vt 13 Tusku-Harjumaa, 23,4 km
  • Kt 62 Hurissalo-Pistohiekka, 15,5 km

Tämän vuoden alustavat päällystyskohteet löytyvät myös kartalta (siirryt toiseen palveluun). Niihin voi vielä tulla muutoksia tai lisäyksiä.

Lue myös:

Itä-Suomen maanteiden talvihoitoon 1,5 miljoonan euron lisäsatsaus tälle talvelle