1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. potilasturvallisuus

Vaihtoehtohoitoa tarjonnut lääkäri Antti Heikkilä käytti asemaansa väärin – viranomainen varoitti Heikkilää hoidoista ja potilasturvallisuudesta

Heikkilä on puolustanut toimintaansa muun muassa sillä, että hän ei ole ehdottanut yhdellekään potilaalleen syöpähoidoista luopumista.

potilasturvallisuus
Lääkäri Antti Heikkilä.
Antti Heikkilä on esiintynyt muun muassa Ylen MOT-ohjelmassa vaihtoehtohoitojen edustajana. Kuva otettu ohjelmaa varten.Taisto Lapila / Yle

Pidemmän aikaa vaihtoehtohoitojen kannattajana toiminut lääkäri Antti Heikkilä on saanut varoituksen asiattomasta lääkärin toiminnasta.

Lupa- ja valvontaviranomainen Valviran mukaan Heikkilän ei pitäisi esiintyä lääkärinä ja hoitaa potilaita yleisesti hyväksyttyjen hoitokeinojen vastaisesti. Alan valvojan mukaan Heikkilä on hoitanut muun muassa syöpäpotilaita alan sääntöjen vastaisesti Eiran yksityissairaalassa Helsingissä.

Heikkilä on tullut tunnetuksi lääkkeettömyyteen ja ruokavalioon perustuvien hoitojen edustajana. Heikkilä kiistää hoitavansa potilaita ilman lääkkeitä ja toimivansa väärin alalla.

Heikkilä on muuttanut Saksaan, eikä hän Valviran arvion mukaan hoida tällä hetkellä lääkärinä potilaita Suomessa. Ulkomaille muutosta huolimatta Valvira haluaa potilasturvallisuuden takia varoittaa Heikkilää asiattomasta toiminnasta.

Valviran mukaan Heikkilä on vaarantanut potilasturvallisuuden usealla tavalla. Valviran arvion mukaan Heikkilä on jättänyt tutkimatta potilaita kunnolla, jättänyt kertomatta tarjoamiensa hoitojen vaikutuksista ja laiminlyönyt potilasasiakirjojen ylläpitämisen.

Valviran käyttämien asiantuntijoiden mukaan Heikkilä on tarjonnut hoitona houkuttelevaa vähähiilihydraattista niin sanottua ketogeenistä ruokavaliota. Ruokavaliohoito ei asiantuntijoiden mukaan sovi etenkään syövän aktiivivaiheen yhteydessä. Ketogeeninen hoito voi esimerkiksi nostaa kolestrolipitoisuuksia ja pahentaa sydän- ja verisuonisairauksia.

Valviran mukaan Heikkilä ei ole esittänyt selvityksiä, jotka kumoaisivat lääkärikunnalle harvinaisen kirjallisen varoituksen moitteet. Heikkilä on puolustautunut muun muassa sillä, että hän ei ole ehdottanut yhdellekkään potilaalleen syöpähoidoista luopumista.

Heikkilä on pitkään korostanut sitä, että syövän puhkeamisen takana on insuliiniresistenssi. Elämäntapamuutos ruokavalion muuttamisen muodossa olisi Heikkilän mukaan myös tukihoito syöpäsairaille.

Asiasta uutisoi ensin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Valvira on aikaisemmin puuttunut lievemmin kuin tällä kertaa Heikkilän suosituksia suurempiin D-vitamiininäkemyksiin.

Antti Heikkilä on esiintynyt muun muassa Ylen MOT-ohjelmassa vaihtoehtohoitojen edustajana. Valvira aloitti tutkinnan Heikkilän toiminnasta, kun esiintymisten jälkeen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki kirjoitti valvojalle Heikkilän toiminnasta.

Valviran päätöksestä voi valittaa oikeuteen.

Lue seuraavaksi