Hyppää sisältöön

Puhtaampi meriliikenne tuo lisää työtä Teijon telakalle

Telakan tilauskirja on viime vuosina ollut ennätysmäisen täynnä.

Teijon telakan toimitusjohtaja Pekka Niinistö (vas) ja Finnferries-yhtiön projektivalvoja Keijo Niskanen seuraavat maantielautan uudistuksen etenemistä. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Nauvon vesillä kulkevan Sterna-maantielautan kannen alla käy kova kuhina. Lautta on nyt telakoitu Teijon eli Western Shipyardin telakalle.

Remontin aikana lautan kaikki neljä dieselkonetta vaihdetaan. Samalla tehdään muutakin kunnostus- ja huoltotyötä.

Moottoreiden jäähdytysputkien tiivisteiden tarkistusta seuraava telakan toimitusjohtaja Pekka Niinistö on tyytyväinen telakan tilanteeseen. Nauvon lautta ei ole ainoa, johon vaihdetaan puhtaammin polttavat ja vähemmän polttoainetta kuluttavat moottorit.

– Varustamot ovat hyvin ympäristötietoisia, moottoreita vaihdetaan ja sen tyyppisiä töitä tehdään tänä päivänä aika paljon, Pekka Niinistö sanoo.

Tulevaisuus näyttää valoisalta

Telakan tilanne on muutenkin ollut poikkeuksellisen hyvä (siirryt toiseen palveluun), sillä nyt tilauskirja ulottuu melkein vuoden päähän. Myös kesän työtilanne on hyvä.

Ympäristömääräysten kiristymisen lisäksi telakkaa on auttanut muutaman vuoden takainen telakan portin remontti. Väylä telakalle on nyt metrin syvempi kuin ennen.

– Se mahdollistaa meille suurempien alusten telakoinnin ja sitä kautta olemme saaneet huomattavasti lisää töitä, Niinistö iloitsee.

Maantielauttojen lisäksi Teijossa huolletaan ja korjataan puolustusvoimien aluksia ja muun muassa yhteysaluksia.

Työntekijöistä jatkuva pula

Pekka Niinistö kehuu johtamansa telakan työväkeä: miehet ovat sitoutuneita ja osaavia.

Yksi ongelma kuitenkin tuntuu sitkeästi pysyvän. Se on lisätyövoiman saanti.

Ammattikoulussa on pulaa metallialan hakijoista ja se on Niinistön mukaan yhteiskunnassa tämän ajan haaste.

– Kyllä me mielellämme viisi tai kuusi nuorta ottaisimme oppimaan vanhempien miesten rinnalle, Niinistö vakuuttaa.

Suomessa on muutamia Teijon kaltaisia korjaustelakoita. Alan kilpailua kirittävät Niinistön mukaan naapurimaiden korjaustelakat.

.
.