Ministeri vaatii Siun sotea laittamaan mielenterveys- ja terveyskeskuspalvelut kuntoon heti

Sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiurun mukaan erikoissairaanhoitoon keskittäminen on vienyt resurssit perusterveydenhuollosta.

sote-uudistus
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru
Krista Kiuru ei anna enää armoa kunnille. Erikoissairaanhoidosta on karsittava, että peruspalvelut kuntalaisilla säilyvät.Jenni Joensuu / Yle

Sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru (sd.) vieraili Joensuussa esittelemässä hallituksen sosiaali- ja terveysuudistusta, jonka painopisteet on nyt valittu.

Kiurun mukaan aikaisemmat soteväännöt ovat epäonnistuneet, koska vaatimuslistat kunnille ovat olleet liian pitkät, ja ongelmia on tullut muun muassa perustuslain kanssa.

Siun sotelle Kiuru antoi sekä kehuja että moitteita. Kehuja saatiin mallikkaasta rakenneuudistuksesta ja jo tehdyistä toimista. Sen sijaan moitteet ovat samat kuin monissa kunnissa.

Kunnilta vaaditaan nyt Kiurun mukaan kahta asiaa: kuntoon on laitettava sekä mielenterveyspalvelut että perusterveydenhuolto.

– Hallituksessa on linjattu, että tällä kertaa kärkenä on perusterveydenhuollon kunnianpalautus. Jotta uudistus näyttäytyy myös ihmisille, terveyskeskukset täytyy saada kuntoon, Kiuru painottaa.

Kiurun mukaan erikoissairaanhoitoon on menneinä vuosina satsattu jopa yli tarpeen. Sen takia erikoissairaanhoitoon on päätynyt hoidettavaksi ihmisiä, joiden ensisijaisesti tulisi saada asiansa hoidettua terveyskeskuksessa.

Potilasturvallisuus ennen kuntayhtymän etua

Krista Kiurun mukaan kaikkia erikoissairaanhoidon palveluita ei tulisi pitää maakunnassa väkisin. Esimerkkinä Kiuru mainitsi rakkoleikkaukset, joita on tehty vuositasolla Joensuun alueella alle viisi kappaletta.

Kiurun mukaan yhteistyön Kuopion yliopistollisen keskussairaalan kanssa on muututtava siten, että ei pidetä kiinni oman alueen eduista, vaan ajatellaan potilasturvallisuutta.

– Hakeutuisitteko itse mieluummin leikattavaksi sairaalaan, jossa operaatioita tehdään vuositasolla vain muutamia, vai sinne, jossa niitä tehdään liukuhihnalta, penäsi Kiuru Siun soten alueen kuntapäättäjiltä.

Valtio tulee Kiurun mukaan tukemaan uudistusta vain siinä tapauksessa, että terveyskeskusten kunnian palautuksen lisäksi myös mielenterveysongelmien hoito otetaan haltuun.

– Tällä alueella pitäisi ottaa mielenterveyspalveluiden puutteet vakavasti. Lasten ja nuorten mielenterveyshoito pitäisi aloittaa jo kouluissa, Kiuru sanoo.

Siun soten alueella lastensuojelun ongelmat johtuvat Kiurun mukaan osittain myös siitä, että lasten ja nuorten mielenterveysongelmiin ei ole puututtu ajoissa.

Kiuru painottaa, että kasvavat eläkemenot eivät kaipaa rinnalleen enää alati kasvavia aikuisten mielenterveysmenoja.

– Me käytämme 11 miljardia euroa yhteiskunnassa mielenterveyskuluihin, eikä tällä menolla voida enää jatkaa, Kiuru toteaa.

Krista Kiuru tietää, että konkreettista aikarajaa soteuudistukselle penätään.

Jos kaikki menee nappiin, soteuudistus toteutuu jo tällä hallituskaudella.

– Hallitustasolla intohimon kulma on siinä, että hallitus saisi toimeenpanna uudistuksen, joka olisi astunut voimaan vuoden 2023 alkuun mennessä, Kiuru sanoo.

Lue lisää:

Lääkäripalveluiden heikennykset vaikeinta hyväksyä Siun soten jäsenkunnissa