Hyppää sisältöön

Valkoposkihanhien tihutöiden hinta oli toissa vuonna 1,1 miljoonaa euroa

Maakotkien mahdollisesti popsimat porot maksoivat yhteiskunnalle reilut 800 000 euroa.

Valkoposkihanhia Espoon Tapiolassa. Kuva: Hanna Terävä / Yle

Kun rauhoitettu eläin aiheuttaa vahinkoa, korvaukset maksetaan valtion kukkarosta. Toissa vuoden tilastojen mukaan vahinkoja korvattiin 2018 yhteensä 1 470 000 euroa. Lisäksi erilliskorvauksena tämän päälle maksettiin maakotkan porotaloudelle aiheuttamista vahingoista 806 100 euroa.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten maksamista korvauksista suurin osa, noin 1 413 400 euroa, kohdistui maataloudelle aiheutuneisiin vahinkoihin.

ELY-keskusten tiedotteen mukaan ylivoimaisesti eniten korvauksia maksettiin valkoposkihanhen maataloudelle aiheuttamista vahingoista, noin 1 100 000 euroa. Suurimmat avustukset maksettiin Pohjois-Karjalaan, noin 1 024 600 euroa.

ELY-keskusten mukaan korvaukset ovat kasvaneet tasaisesti 2010-luvulla rauhoitettujen lintulajien kantojen vahvistumisen ja muuttokäyttäytymisen muutosten takia.

Maakotkista aiheutuneet korvaukset laskennollisia

Oma lukunsa ovat maakotkat, joiden mahdollisesti aiheuttamista porovahingoista maksettiin paliskunnille reilut 800 000 euroa. Mahdollisesti siksi, että korvaukset perustuvat laskennalliseen vahinkoon ja korvauksia maksetaan sen mukaan, miten maakotkien pesinnät ovat poronhoitoalueella onnistuneet. Kaikkia kotkien syömiä poroja kun lienee mahdoton todistettavasti laskea.

Koska tuhojen määrät ja maksetut korvaukset ovat kasvaneet, ympäristöministeriössä on valmistelussa uusi laki korvauksista. Lain tarkoituksena on tehdä korvausmenettelystä nykyistä selkeämpää ja kiinnittää huomiota myös tuhojen ennaltaehkäisyyn.

Lue myös:

Valkoposkihanhet rantautuivat ulosteineen taas uuteen suomalaiseen kaupunkiin ja sen upouuteen puistoon: "Tämä on meille ihan uusi asia"

Hanhipaimenista lääke valkoposkihanhien aiheuttaman riesan torjumiseksi? Helsinki pohtii vaihtoehtoja pitääkseen epäsuositun linnun pois ulkoilualueilta

Maakotkan aiheuttamista vahingoista yli 650 000 euron korvaukset Lapin porotaloudelle