Yleisluistelun SM-kisat Kuopiossa peruttu – taustalla Lippumäen tekojääradan jäädytysongelmat – kilpailunjohtaja: "Jää sulaa alta"

Kisat piti järjestää 7.–8. maaliskuuta.

luistelu
Luistelijoita Lippumäen tekojääradalla Kuopiossa.
Kuva otettu Lippumäen tekojääradalla tammikuun alussa. Keijo Salokangas / Yle

Kuopion kaupungin Lippumäen tekojääradan jäädytysongelmat pakottavat perumaan radalle suunnitellut yleisluistelun SM-kisat, jotka piti järjestää 7.–8. maaliskuuta.

Tekojääradan koneisto on takkuillut ja jäädytykseen liittyviä sähkömoottoreita on ollut huollossa. Vajaalla teholla koneiston teho ei riitä kentän jäädytykseen lämpötilan ollessa nollan yläpuolella.

– Ei mitään mahdollisuuksia järjestää kisoja. Jää sulaa alta, harmittelee kilpailunjohtaja Timo Oinonen Kuopion Luisteluseurasta.

Lippumäen tekojäärata on tällä hetkellä kokonaan suljettu. Huoltotöitä ja jäädytysjärjestelmän testausta on tarkoitus jatkaa ensi viikolla. Kaupunki ei pysty kuitenkaan takamaan, että jää olisi kisoihin mennessä kilpailutasoisessa kunnossa.

Kuopion Luisteluseura odotti kisoihin jopa sataa luistelijaa ja on erittäin pettynyt, että kovatasoisia kisoja ei pystytäkään järjestämään.

Pikaluistelun arvokisat olisivat Oinosen mukaan Kuopiossa erittäin harvinaiset.

Vielä ei ole tiedossa, järjestetäänkö kisat muualla. Pikaluisteluun soveltuvia tekojääratoja on Suomessa vain Seinäjoella ja Helsingissä.

Tekojääradan hankinnassa ollut paljon ongelmia

Lippumäen tekojääradan jäädytyspulmat ovat kiusallisia Kuopion kaupungille. Alun perin rata piti saada käyttöön jo syksyllä 2018, mutta noin kolmen miljoonan euron urakan saanut yhtiö Oteran sai toimitettua jäädytyslaitteiston vasta viime syksynä.

Nyt kaupunki on sopinut urakoitsijan kanssa, että laitteistolle tehdään mitoitustestit ensi syksynä.

Laitteistolla on viiden vuoden takuu, joten kaupunki on luottavainen, että rata saadaan jossain vaiheessa toimimaan kunnolla.