Yle seuraa: Saksan Hanau hiljentyi illalla muistamaan joukkoampumisen uhreja – tekoa tutkitaan terrorismina

Mies ampui asiakkaita kahdessa vesipiippukahvilassa. Yhdeksän ihmistä sai surmansa. Uhrien joukossa useita ulkomaalaisia.

Saksa
Ihmiset surevat muistotilaisuudessa Saksan Hanaussa.
Ihmiset kokoontuivat muistotilaisuuteen Saksan Hanaussa torstai-iltana.Sascha Steinbach / EPA
  • Saksalaismies ampui yöllä yhdeksän ihmistä kolmessa eri paikassa Hanaussa. Useilla uhreilla on maahanmuuttajatausta.
  • Tekoa tutkitaan terrorismina. Ampujan jäljiltä löydettiin viesti, jossa on syyttäjän mukaan syvästi rasistisia näkemyksiä.
  • Poliisin mukaan ampuja toimi todennäköisesti yksin. Ampuja teki veritöiden jälkeen itsemurhan.
  • Hanaussa järjestettiin illalla muistotilaisuus, johon osallistui muun muassa liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier.

Hanaussa, läntisessä Saksassa eilen keskiviikkona tapahtuneen ampumisen epäilty tekijä on löydetty kotoaan kuolleena. Poliisin mukaan mies ampui itsensä.

Hessenin osavaltion sisäministerin Peter Beuthin mukaan poliisi jahtasi ampujan autoa tämän asuintalolle. Asunnosta löytyi kuolleena 43-vuotias mies ja tämän 72-vuotias äiti.

Asunnossa oli myös itsemurhaviesti, johon liittyi video. Mediatietojen mukaan ampuja tunnustaa kirjeessään ampumiset ja käyttää rajua äärioikeistolaista kieltä. Tutkinnasta vastaava liittovaltion syyttäjä kertoi iltapäivällä, että ampuja esitti verkkosivuiltaan löytyneissä videoissa ja manifestissa "syvästi rasistisia näkemyksiä".

Viestissä hän sanoo ajattelevansa, että tiettyjen maiden Saksassa asuvat kansalaiset on surmattava, ellei heitä pystytä karkottamaan maasta.

Asunto on jonkin matkan päässä toisesta ampumispaikasta Kesselstadtin kaupunginosassa.

Rikospaikkatutkija joukkoampumispaikalla Saksan Hanaussa.
Rikospaikkatutkija ampumapaikalla Heumarkt-kadulla.Thomas Lohnes / AFP

Poliisi uskoo tekijän toimineen yksin

Saksan liittovaltion yleinen syyttäjä on ottanut jutun tutkinnan vastuulleen, koska tekijällä on ilmeisesti ollut tekoonsa ulkomaalaisvihamielinen ja rasistinen motiivi. Tästä syystä tekoa tutkitaan terrorismina.

Ampuja oli Saksan kansalainen, jolla oli laillinen käsiase. Hän kuului ampumakerhoon.

Veriteot tapahtuivat keskiviikkoiltana kahdessa vesipiippukahvilassa kahdessa eri kaupunginosassa Hanaussa.

Ammuskeluissa sai surmansa välittömästi kahdeksan ihmistä. Yön aikana kuolonuhrien lukumäärä nousi yhdeksään, kun yksi haavoittuneista menehtyi, poliisi kertoo. Kuusi ihmistä loukkaantui, yksi heistä vakavasti.

Viranomaiset vahvistivat iltapäivällä, että kaikki kahviloissa kuolleet olivat 21–44-vuotiaita ja maahanmuuttajataustaisia. Myös suurin osa loukkaantuneista oli ulkomaalaistaustaisia. Turkin Berliinin-suurlähetystöstä kerrottiin, että kuolleista viisi oli Turkin kansalaisia.

Poliisi ei usko, että ammuskeluissa olisi ollut mukana muita tekijöitä. Syyttäjä kertoi keskiviikkona iltapäivällä, että tutkinnassa kuitenkin selvitetään miehen mahdolliset kontaktit Saksassa tai ulkomailla.

Süddeutsche Zeitung -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan epäilty kuvasi muutama päivä ennen ammuskelua videon, jolla hän jättää "henkilökohtaisen viestin yhdysvaltalaisille". Youtubeen ladatussa viestissä on salaliittoteoriaan viittaava kuvaus, jonka mukaan Yhdysvalloissa on maanalaisia sotilasjoukkoja, jotka hyväksikäyttävät lapsia. Lisäksi joukkiot palvovat kertojan mukaan saatanaa.

Epäilty kehottaa yhdysvaltalaisia "heräämään" ja taistelemaan näitä joukkioita vastaan, kertoo Süddeutsche.

Poliisin eristysnauha joukkoampumispaikalla Saksan Hanaussa.
Thomas Lohnes / AFP

Laukauksia kolmessa paikassa

Ensimmäinen ampuminen tapahtui Hanaun Heumarkt-kadulla kaupungin keskusta-alueella, missä sijaitsi Midnight-niminen vesipiippukahvila. Ampujan kerrotaan tulittaneen umpimähkään vesipiippua poltelleita ihmisiä.

Bild-lehden mukaan viisi nuorta ihmistä sai surmansa. Heidän joukossaan oli yksi nainen.

Toinen ampumapaikka on Kurt-Schumacher-Platz, joka sijaitsee pari kilometriä keskustasta länteen. Asuintalon ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee kioskikahvila, johon ampuja hyökkäsi.

Poliiseja joukkoampumispaikalla Saksan Hanaussa.
Poliisit tutkivat ampumisen jälkeen eristettyä kahvilaa.Thomas Lohnes / AFP

– Työtoveri soitti minulle ja kertoi, että kioskin luona oli tapahtunut ampuminen, jolloin ajoin sinne. Ajattelin, että isälleni ja veljelleni olisi tapahtunut jotain. He pitävät sitä kioskia. Sitten näin heidät molemmat, mutta he olivat tietysti kauhuissaan. He olivat itkeneet. Kaikki olivat shokissa, kertoo uutistoimisto AFP:lle silminnäkijä Can-Luca Frisenna.

Ampumapaikkojen lähellä ihmiset pakenivat ampujaa juosten.

Vesipiippukahvilat ovat suosittuja erityisesti Lähi-idästä peräisin olevien ihmisten keskuudessa. Turkin Berliinin-suurlähetystön mukaan kuolonuhrien joukossa on viisi turkkilaista. Kurdiyhteisön mukaan useat uhrit ovat kurditaustaisia.

Hanaun kaupungissa asuu vajaat 100 000 ihmistä. Kaupunki sijaitsee noin kymmenen kilometriä Frankfurt am Mainista itään Hessenin osavaltiossa.

Merkel: Rasismi ja viha ovat myrkkyä

Saksan liittokansleri Angela Merkel on tuominnut rasismin Hanaun verilöylyn jälkeen.

– Rasismi on myrkkyä. Viha on myrkkyä. Tätä vihaa esiintyy yhteiskunnassamme, ja se on syynä aivan liian moneen rikokseen, Merkel sanoi.

Merkelin mukaan viranomaiset tekevät kaikkensa taistellakseen niitä vastaan, jotka yrittävät jakaa Saksaa rasismilla.

Illalla Hanaun keskusaukiolla järjestettiin mnuistotilaisuus, johon osallistui satoja kaupungin asukkaita. Tilaisuuteen osallistui muun muassa liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier ja kaupungin johtoa. Steinmeier laski myös muistokukat rikospaikalle.

EU-komission saksalainen puheenjohtaja Ursula von der Leyen on esittänyt surunvalittelunsa uhrien läheisille.

Lisää aiheesta:

Näin Saksan kahvilahyökkäykset etenivät – tämän tiedämme Hanaun tapahtumista nyt

Kirjeenvaihtajalta: Poliitikkomurha, synagogaisku ja Hanaun ampuminen – äärioikeistolainen viha tappaa Saksassa

Saksassa kahdeksan ihmistä kuollut ampumisissa – useita haavoittunut

Saksa heräsi uuteen todellisuuteen poliitikkomurhan jälkeen – Myös berliiniläispoliitikko Anne Helm oli tappolistalla, ja bussipysäkillä hänen viereensä istui kaksi miestä

Lähteet: Reuters, AFP, AP