Terrafamen vuoden 2019 tulos painui yli viisi miljoonaa euroa tappiolle

Yksi syy liiketappiolle on nikkelin hinnan voimakas vaihtelu.

Terrafame
Kaivosyhtiö Terrafamen tehdasalue
Liikevaihdon laskemiseen vaikuttivat muun muassa tehtaiden seisokit. Arkistokuva, Niko Mannonen / Yle

Kaivos- ja metalliyhtiö Terrafamen liiketulos oli viime vuonna 5,6 miljoonaa euroa tappiollinen. Yhtiön liikevaihto oli 310,4 miljoonaa euroa, mikä on lähes viisi prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Liikevaihto heikkeni erityisesti loka-joulukuussa, jolloin tehtaalla oli suunniteltu seisokki ja rikkivetytehtaalla suunnittelematon tuotantokatkos.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että yksi syy liiketappiolle on nikkelin maailmanmarkkinahinnan voimakas vaihtelu. Nikkeli on Terrafamen Sotkamon kaivoksen päätuote.

Vuonna 2018 yhtiön liiketulos oli kolme miljoonaa euroa voitollinen, ja liikevaihto oli 325,8 miljoonaa euroa.

Nikkelin vuosituotanto oli 27 468 tonnia, mikä on lähes saman verran kuin edellisvuonna. Sinkin tuotanto sen sijaan laski noin 10 prosenttia ja oli 55 222 tonnia. Molempien metallien kokonaistuotantomäärät jäivät kuitenkin jonkin verran alle asetettujen vuositavoitetasojen. Tavoitteena oli 30 000 tonnia nikkeliä ja 60 000 tonnia sinkkiä.

Vaikka liikevaihto laski ja tulos painui tappiolle, yhtiön toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kertoo tiedotteessa olevansa tyytyväinen Terrafamen hyvään käyttökatteeseen. Käyttökate oli 32 miljoonaa euroa, mikä vastaa vuoden 2018 tasoa.

Lue seuraavaksi:

Täältä saadaan pian materiaalia jopa miljoonaan sähköauton akkuun vuodessa – lue ja katso, mistä Terrafamen akkukemikaalitehtaassa on kyse

Terrafamen tulos putosi loppuvuonna tappiolle – nikkelin hinnan lasku painoi

Korjattu 21.2 klo 14.02: Terrafamen toimitusjohtajan etunimi korjattu Jarista Joniksi.