Näin Saksan kahvilahyökkäykset etenivät – tämän tiedämme Hanaun tapahtumista nyt

Yhdeksän ihmistä kuoli asemiehen hyökättyä kahteen vesipiippukahvilaan. Myös epäilty ampuja ja hänen äitinsä löytyivät kuolleina.

Saksa
Suojapukuun pukeutunut poliisi menee sisään ovesta.
Poliisin rikostutkijat saapuivat ampumisten jälkeisenä aamuna Midnight-kahvilaan Hanaussa 20. helmikuuta.Armando Babani / EPA

Saksan kahvilahyökkäysten tutkinta on vasta alkuvaiheessa, mutta joitakin asioita viranomaiset ovat jo vahvistaneet. Tämä tiedettiin keskiviikkona hieman klo 16:n jälkeen:

  • Yhdeksän ihmistä kuoli, kun asemies hyökkäsi kahteen vesipiippukahvilaan keskiviikkoiltana Hanaussa lähellä Frankfurtia. Kuusi ihmistä loukkaantui, yksi heistä vakavasti.
  • Kaikki kuolleet olivat maahanmuuttajataustaisia, iältään 21–44-vuotiaita. Myös ainakin osa loukkaantuneista oli ulkomaalaistaustaisia.
  • Epäilty ampuja, 43-vuotias saksalaismies sekä hänen äitinsä löytyivät kuolleena epäillyn asunnosta. Viranomaisten mukaan molemmissa oli ampumahaavoja.
  • Tapauksen tutkinnasta vastaa Saksan liittovaltion syyttäjänvirasto, joka käsittelee mm. Saksan sisäistä turvallisuutta uhkaavat rikokset. Hanaun ampumisia tutkitaan terroristisena väkivallantekona.
  • Saksalaisviestimet kertoivat keskiviikkoaamuna epäillyn jättäneen jälkeensä viestin, jossa hän tunnustaa teot ja kertoo motiiveistaan. Liittovaltion syyttäjä kertoi keskiviikkona iltapäivällä, että epäillyn omalta verkkosivulta on löytynyt muun muassa syvästi rasistinen manifesti.
Ampukohtausten paikat Hanaun kartalla.
Leena Luotio / Yle

1. Asemies avaa tulen Midnight-vesipiippukahvilassa Hanaun keskustan tuntumassa n. klo 22.

Kahvila sijaitsee Heumarkt-kadulla, samoissa kortteleissa on useita ravintoloita ja hotelleja. Ampuja poistuu paikalta tummalla henkilöautolla.

2. Hetkeä myöhemmin lisää laukauksia Kesselstadtin kaupunginosassa läntisessä Hanaussa.

Ampuja avaa tulen uudelleen Arena-vesipiippukahvilassa. Sinne on Heumarktilta runsaan kahden kilometrin matka.

3. Poliisi löytää epäillyn kuolleena tämän kotiosoitteesta Kesselstadtissa aamuyöllä n. klo 3.

Ampujan käyttämä auton perusteella poliisi löytää epäillyn kotiosoitteeseen, rivitaloasuntoon parinsadan metrin päässä Arena-kahvilasta. Asunnosta löytyy kuolleena myös epäillyn 72-vuotias äiti.

Jutussa on käytetty lähteinä Kaakkois-Hessenin poliisin tiedotteita, uutistoimisto Reutersia, Saksan yleisradioyhtiö ARD:ta sekä Frankfurter Allgemeine- ja Bild-lehtien verkkosivuja. Juttu on päivitetty klo 16.17 liittovaltion syyttäjän kertomien tietojen perusteella.

Lue myös:

Saksan joukkoampujaksi epäillyn itsemurhaviestissä muukalaisvihaa, ampuja esitti oudon salaliittoteorian