Ainakin neljä Saamelaiskäräjien jäsentä on valmis puheenjohtajaksi – järjestäytymiskokous näyttää, kenellä on suurin kannatus

Saamelaiskäräjät 2020–2023 järjestäytyy torstaina 27.2.

saamelaiskäräjät
Anu Avaskari, Tuomas Aslak Juuso, Anni Koivisto ja Kari Kyrö
Anu Avaskari, Tuomas Aslak Juuso, Anni Koivisto ja Kari Kyrö ovat kiinnostuneita Saamelaiskäräjien puheenjohtajan pestistä.Tuomas Hautaniemi / Yle

Saamelaiskäräjien 2020–2023 järjestäytymiskokous lähestyy. Torstaina 27.2. selviää, kenestä tulee Saamelaiskäräjien uusi puheenjohtaja.

Ylen tietojen mukaan puheenjohtajan pestiin ovat valmiita ryhtymään ainakin inarilainen Anu Avaskari, enontekiöläinen Tuomas Aslak Juuso, utsjokelainen Anni Koivisto ja inarilainen Kari Kyrö.

Anu Avaskari aloittaa nyt viidennen kautensa Saamelaiskäräjillä. Syksyn vaaleissa hän sai toiseksi eniten ääniä, yhteensä 183 ääntä.

– Luonnollisesti olen kiinnostunut puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan tehtävästä. Olen kuitenkin kaksissa vaaleissa saanut suunnattoman paljon kannatusta, kertoo Avaskari.

Anu Avaskari
Anu Avaskari on ollut Saamelaiskäräjien jäsen vuodesta 2004 lähtien.Vesa Toppari / Yle

Edellisen kauden toinen varapuheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso aloittaa nyt kolmannen kautensa Saamelaiskäräjien varsinaisena jäsenenä. 127 äänellä hän sai vaaleissa seitsemänneksi eniten ääniä.

Juuso toteaa olevansa käytettävissä puheenjohtajaksi, mikäli luottamusta löytyy.

– Olen ollut mukana hallituksessa ja puheenjohtajaryhmässä ja nähnyt laajasti, miten se toimii. Toivottavasti kykyni sopivat puheenjohtajan rooliin, sanoo Juuso.

Tuomas Aslak Juuso
Tuomas Aslak Juuso valittiin ensimmäistä kertaa Saamelaiskäräjille kaudelle 2008–2011.Vesa Toppari / Yle

Anni Koivisto aloittaa ensimmäisen kautensa Saamelaiskäräjillä. Vaaleissa hän sai neljänneksi eniten ääniä, yhteensä 160 ääntä.

Koivisto toteaa olevansa sitoutunut työskentelemään seuraavan neljän vuoden ajan saamelaisten ja heidän oikeuksiensa eteen. Hän ei näe kuitenkaan puheenjohtajan paikkaa ainoana vaihtoehtona sen toteuttamiseen Saamelaiskäräjillä.

– Olen valmis ottamaan sen vastuun, minkä Saamelaiskäräjät minulle haluaa antaa. Mielestäni tärkeintä on, että löydämme sellaisen ryhmän, jolla voimme parhaiten toteuttaa vaalikauden tärkeimpiä asioita, kertoo Koivisto.

Anni Koivisto
Anni Koivisto keräsi Utsjoen kunnan ehdokkaista toiseksi eniten ääniä.Marja Väänänen / Yle

Kari Kyrö aloittaa toisen kautensa Saamelaiskäräjillä oltuaan syksyn vaalien ääniharava 220 äänellä. Vaalituloksen julkaisun jälkeen hän kertoi olevansa kiinnostunut puheenjohtajan tehtävästä. Hän vahvistaa Ylelle aiempien lausuntojensa pitävän yhä paikkaansa.

Kyrö ei aio kommentoida asiaa enempää ennen järjestäytymiskokousta.

– Olen estynyt ja esteellinen vastaamaan Saamelaiskäräjien puheenjohtajiston vaalia ja valintaa koskeviin kysymyksiinne. Palaan mielelläni asiaan vaalin ja valintojen jälkeen, Kyrö kirjoittaa.

Kari Kyrö
Kari Kyrö pääsi Saamelaiskäräjien vaaliluetteloon korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä vuonna 2011. Vesa Toppari / Yle

Enontekiöläinen Pigga Keskitalo totesi vaalien aikaan olevansa kiinnostunut kaikista tehtävistä Saamelaiskäräjillä. Keskitalo ei ole kommentoinut asiaa Ylelle enää myöhemmin. Keskitalo sai syksyn vaaleissa 88 ääntä.

Pigga Keskitalo
Ainakin vielä syksyllä Pigga Keskitalo oli valmis puheenjohtajaksi.Vesa Toppari / Yle

Kolme jäsentä, Karen-Anni Hetta, Inka Kangasniemi ja Tanja Sanila, eivät ole kommentoineet Ylelle kiinnostustaan Saamelaiskäräjien puheenjohtajan paikasta. Loput jäsenet ovat kertoneet, etteivät ole halukkaita ryhtymään puheenjohtajaksi.

Jäsenet ovat vaitonaisia puheenjohtajaehdokkaistaan

Ketä Saamelaiskäräjien jäsenet tukevat uudeksi puheenjohtajaksi? Suurin osa ei kerro ehdokastaan suoraan, ja osa ei suostu kommentoimaan asiaa.

Kaksi nimeä kuitenkin nousee esiin: Tuomas Aslak Juuso ja Anni Koivisto.

Inarilainen Leo Aikio kertoo todennäköisesti tukevansa Juusoa.

– Luotan hänen kokemukseensa Saamelaiskäräjillä. Hän on myös sidoksissa porotalouteen, kertoo itsekin poromiehenä työskentelevä Aikio.

Sekä utsjokelainen Anne Nuorgam että inarilainen Pirita Näkkäläjärvi kertovat tukevansa puheenjohtajaksi naista.

– Toivon myös, että jokaisesta saamelaisalueen kunnasta valitaan hallitukseen niin monta naista kuin mahdollista, sillä naiset ovat ympäri Saamenmaata kulttuurinkantajia, joilla on vahvaa osaamista ylläpitää ja kehittää kulttuuriamme, saamen kieliä ja perinteisiä elinkeinoja, perustelee Näkkäläjärvi.

Näkkäläjärvi kertookin iloitseensa kuultuaan, että Anni Koivisto harkitsee puheenjohtajuutta. Nuorgam nimeää suoraan Koiviston omaksi puheenjohtajaehdokkaakseen, mutta jättää asiaan tulkinnanvaraa.

– Tokihan politiikassa voi tukea jotakuta, mutta loppujen lopuksi voi joutua äänestämään jotakuta muuta. Se on kuitenkin neuvotteluista kiinni, miten asian käy, toteaa Nuorgam.

Kauden 2020–2023 Saamelaiskäräjät kokoontuu ensimmäistä kertaa 27.–28.2. Inarissa. Kokous alkaa torstaina 27.2. klo 10 Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa. Kokousta voi seurata paikan päällä tai suoran verkkolähetyksen kautta (siirryt toiseen palveluun).