Hyppää sisältöön

Makramee sopii boheemiin Instagram-olohuoneeseen – ikivanhalla solmutekniikalla syntyy nyt ryijy

Solmujen tekeminen koukuttaa, koska se on nopeaa ja yksinkertaista.

Minna Issakainen tekee pienen makrameen viiden vuoden kokemuksella hetkessä. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Minna Issakainen on yksi tuhansista suomalaisista, jotka ovat innostuneet solmeilusta eli makrameesta.

Solmu toisensa perään syntyy sormien pujotellessa pitkiä naruja toistensa lomaan. Kaikki lähtee tasosolmusta, tarvitaan vain parillinen määrä samanmittaisiksi saksittuja lankoja.

– Yhden solmun osaaminen riittää synnyttämään tunnissa, parissa vaikkapa pienen seinävaatteen, kehuu makrameen harrastaja Minna Issakainen.

Makramee voi syntyä vain yhden solmun osaamisella. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Erilaisia solmuja tekemällä syntyy vaikkapa kukka-amppeleita, seinävaatteita, mattoja, avaimenperiä ja korviksia.

Minna Issakainen pitää Joensuussa sisustusputiikkia, jossa tekee ja myy myös omia makramee-töitään. Hän innostui solmeilusta uuden buumin etujoukoissa viisi vuotta sitten.

Kauniit kuvat löytyivät sosiaalisesta mediasta ja Issakainen opetteli tekniikan YouTube-videoiden avulla. Sen jälkeen hän ryhtyi pitämään kursseja itse.

– Luovalle ihmiselle tekniikka sopii, koska työtä voi suunnitella sitä tehdessään. Virheen voi kääntää voitokseen, pohtii Issakainen.

Juuttinaruista siirrytty kierrätyspuuvillaan

Makramee oli edellisen kerran suosittua 1970-luvulla, jolloin solmuja väännettiin iho hiertyneenä juutti- ja muovinaruista. Siitä jäi monille mieleen sekä makramee-töiden ulkonäkö, että niiden tekemisen epämukavuus.

Uuden aallon makramee on monella tapaa tätä päivää, materiaalit ovat osittain tai kokonaan kierrätyspuuvillaa, paksuja ja mukavia käsitellä.

Seinävaate on suuri makrameetyö. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Taitokeskukset ovat osaltaan syynä makramee-buumiin Suomessa. Solmeilu valittiin vuoden käsityötekniikaksi vuonna 2017 ja sen myötä tekniikkaa on tehty uudelleen tunnetuksi kursseilla ja tapahtumissa.

– Solmeilun sanotaan olevan on peräisin tuhansien vuosien takaa itämaisilta matontekijöiltä, jotka keksivät ryhtyä solmimaan mattojen hapsuja koristeellisesti, kertoo makrameentekijä Minna Issakainen.

Aallonharjalta suunta pohjalle päin

Minna Issakainen arvioi, että Itä-Suomessa innostus on harrastajien keskuudessa vielä huipussaan. Kurssit täyttyvät nopeasti ja monet valmiit tarvikepakkaukset myytiin esimerkiksi joulun alla loppuun, kerrotaan Pohjois-Karjalan Taitokeskuksesta. Mikkelin Kenkäveroon on tulevana kesänä tulossa suuri makramee-näyttely.

Käsityöt elävät vahvasti sosiaalisen median yhteisöllisyyden kautta. Minna Issakainen kertoo, että Pinterest- ja Instagram-kuvat ovat antaneet ideoita ja on hauskaa, että tekijä Suomen Joensuussa voi verrata aikaansaannostaan japanilaisen tai yhdysvaltalaisen makramee-harrastajan kanssa.

Julkisuuden henkilöistä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen on esitellyt makramee-harrastustaan Instagramissa ja Facebookissa.

Aikaa makramee-työn tekeminen vie paljon vähemmän kuin jollain muulla tekniikalla tehty vastaava. Pieni työ syntyy tunnissa, toki tekijän kokemuksesta riippuen. Työ on helppo jättää kesken, ottaa mukaan tai tehdä vain muutama solmu silloin tällöin. Peruskäsityötaidot omaava oppii tekniikan nopeasti, muutaman tunnin kurssilla tai kuvia ja videoita katsomalla.

Boheemi sisustus suosii

Periaatteessa makramee syntyy mistä tahansa venymättömästä langasta. Seinävaatteiden ja -koristeiden yläpuu voi olla suora tai pyöreä höylätty keppi, mutta yhtälailla poronsarvi, vaateripustin tai käkkyräinen kelokeppi.

Luonnosta kerättyjä kepukoita, joihin voi aloittaa makramee solmimisen. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

– On hauskaa kulkea metsässä ja katsella risuja ja keppejä makramee-silmillä, metsästää täydellistä kepukkaa, selittää Minna Issakainen.

Putiikissaan hänellä on kopallinen erilaisia luonnonkeppejä inspiraatiota odottamassa.

Makrameet sopivat boheemiin sisustustyyliin, joka on myös suosiossa. Innostus solmeiluun elää vielä jonkun aikaa, arvioi Issakainen. Sitten tulee joku uusi tai uusvanha tekniikka, joka täyttää Pinterestin ja Instagramin. Käsityöt ovat kuin muoti muutenkin, virtauksia tulee ja menee.

Vetoaako makramee sinuun? Minkä tekniikan uskot nousevan seuraavaksi villitykseksi? Mitä käsitöiden tekeminen sinulle antaa? Aiheesta voi keskustella sunnuntaihin, 23.2. klo 23:een saakka.

Lue lisää:

Kasityot ovat herkkua aivoille

Käsityön pitäisi olla ihmisoikeus

Strömsön makrameekoulu