Oudon talven seuraukset: olemme väsyneempiä, luonto on sekaisin ja pohjoisessa lumi aiheuttaa ongelmia – lue tästä, mihin poikkeuksellinen sää vaikuttaa

Toisaalla talvi on leuto ja lumeton, toisaalla taasen lunta on ennätysmäärät.

Kummallinen talvi on tuonut monenlaisia asioita mukanaan. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle, Mervi Kunnasranta / Luonnonvarakeskus, AOP

Talvi on tänä vuonna poikkeuksellinen – asuitpa sitten Uudellamaalla tai Lapissa. Joko maa on lumeton ja vetinen tai sitten lunta on yli omien tarpeiden.

Kokosimme tähän juttuun asioita, joihin sää on vaikuttanut tai vaikuttaa tulevaisuudessa.

Ihmiset

Suomen Akatemia rahoittaa vasta alkanutta tutkimushanketta, jossa selvitetään muun muassa ilmastonmuutoksen aiheuttamien vuodenaikojen muutoksien vaikutusta ihmisten jaksamiseen ja mielenterveyteen. Yksi hypoteesi on, että ilmastonmuutos voi lisätä sairauspoissaoloja ja siten vähentää työn tuottavuutta ja tehokkuutta.

Hiihtokouluissa järjestetään muun muassa sauvatreenejä, joissa harjoitellaan kehonhallintaa, lihaskuntoa ja ketteryyttä. Hiihtokoululaiset ovat esimerkiksi juosseet ja nousseet mäkiä sauvojen kanssa.

Eteläisessä Suomessa routa on jo harvinaista, mutta pohjoisemmassakin sen tulo on jokatalvinen arvoitus. Tänä vuonna maa on roudaton jopa Kainuun korkeudella. Talvella routaa tarvitaan esimerkiksi puun kuljettamiseen, jotta tiet kestävät rekkoja. Jos olosuhteet ovat märät, metsäkoneet voivat herkästi vaurioittaa kasvatettavan puuston juuristoa.

Golfia on voinut pelata Etelä-Suomessa. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Koneyrittäjien liiton mukaan perinteinen keskitalven hyvä urakka-aika näyttää jäävän tänä vuonna runsaaseen kuukauteen, kun normaalisti töitä riittää neljäksi tai jopa viideksi kuukaudeksi.

Lumettomuus ei estä talvesta nauttimista – ei ainakaan näiden lukijoita saatujen kuvien perusteella.

Tavarat, rakennukset ja tiet

Nopea katsaus tullitilastoihin kertoo, että Suomeen on viime vuonna tuotu erilaisia talviurheiluvälineitä suunnilleen edellisvuotiseen tapaan. Tavaraa siis on hyvissä ajoin tilattu, mutta ostajista on nyt pulaa.

Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksesta arvioidaan, että talvi on ollut tähän mennessä yksi pahimmista: monttuja ja reikiä on niin paljon, että paikkauksia on tehtävä joka päivä sekä valta-, kanta-, seutu- ja yhdysteillä.

Kattojen lumikuorma on Lapissa ja Koillismaalla poikkeuksellisen suuri. Ongelmia on ehtinyt tulla ja lisää voi olla edessä, sillä rakennuksia ei ole suunniteltu kestämään tällaisia talvia.

Luonto ja sää

Eteläisessä ja lounaisessa Suomessa terminen talvi ei ole tämän vuoden osalta alkanut vielä lainkaan. Mutta se voi kuitenkin alkaa Suomen etelä- ja lounaisosissa vielä maaliskuun aikana.

Vaikka yksittäisestä sääilmiöstä tai talvesta ei voida vetää suoria johtopäätöksiä ilmastonmuutokseen, poikkeukselliset olot antavat tutkijoille mahdollisuuden tehdä havaintoja ennustetusta ilmastonmuutoksesta.

Korkeasaaren eläintarhan 19- ja 14-vuotiaat naaraskarhut ovat heränneet talviuniltaan. Karhut nukkuivat tavanomaista leudomman talvisään vuoksi vain kahden kuukauden talviunet.

Sateinen keli on aiheuttanut tulvia eri puolilla Suomea, ja tulvatilanne onkin ajankohtaan nähden poikkeuksellinen.

Saimaannorppien pesintä on kärsinyt leudosta talvesta. Kuva: EPA

Birdlife Suomi kertoo, että Espoossa ennätysvarhain pesimäpuuhiin ryhtyneen mustarastaan poikaset ovat lentäneet pesästä.

Hyttyset lisääntyvät lumen sulavesilammikoissa, joten vähälumisen jälkeen niillä ei ole lisääntymisympäristöjä.

Esimerkiksi metsäjäniksillä suojaväritys ei anna suojaa lumettomassa maassa ja saimaannorppien pesintä on ollut haastavaa. Mutta kaikille eläimille lauha keli ei ole kirous. Lämpimän kelin ystäviä ovat muun muassa villisiat ja kauriit.

Lepät alkoivat kukkimaan Helsingissä tammikuun lopulla. Siitepölykausi on näin ollen pari kuukautta tavanomaisesta aikaisemmassa.

Mitä toimenpiteitä leuto ja lumeton talvisää vaativat kotipuutarhureilta? Kysyimme asiaa Puutarhaliiton toimitusjohtajan Timo Taulavuoren lisäksi Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijalta Anne Nissiseltä, joka on perehtynyt kasvien tuholaisongelmiin.

Tapahtumat

Tervahiihto on maailman vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty hiihtotapahtuma. Sitä on järjestetty vuodesta 1889 saakka, aluksi Oulun hiihdon nimellä. Sotavuosina hiihto hiihdettiin rintamalla.

Vuokatissa alkaa huhtikuussa Suomen ensimmäinen lumentekokurssi, jolla opetaan lumen tekemisen ja säilömisen tekniikkaa sekä käytännön järjestelyitä alan parissa työskenteleville. Lumen kannalta arvaamattomat talvet ovat suuri uhka muun muassa hiihtolajeille, minkä takia teko- ja säilölumen tarve on lisääntynyt kunnissa viime vuosina.

Lohjalla Jääkarusellifestivaalissa 21.–22.2. järven jäästä irti sahatun, pyörivän lautan sijaan nähdään tällä kertaa puinen rakennelma, jota järjestäjät kutsuvat ilmastokaruselliksi. Lohjanjärvi on ollut tähän aikaan talvesta sula viimeksi vuonna 1925. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Kilpailupaikka päätettiin siirtää Pärnusta Suomeen ja vaihtoehtoina olivat Kemi, Lahti ja lisäksi kaksi paikkaa Itä-Suomessa. Mutta niissäkään eivät jäät riittäneet, joten kisapaikaksi valikoitui Lestijärvi.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vuodesta 1974 lähtien käyty Suomen suurin hiihtokilpailu joudutaan perumaan.