Janakkala laajentaa kirjastojen valikoimaa liikuntavälineillä

Hattulassa liikuntavälinelainaamo on toiminut jo pitkään, Forssassa ollaan vasta lähtökuopissa.

liikuntavälineet
Kuvassa nainen kokeilee lumikenkää jalkaansa
Kirjastojen liikuntavälinelainaamoiden tarjonta vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Petri Puskala / Yle

Erityyppiset liikuntavälinelainaamot ovat yleistyneet kirjastoissa. Janakkalassa kirjastot aloittivat oman lainaamon pyörittämisen vastikään viime viikolla. Janakkalan kunta sai viime vuonna valtionavustusta 15 000 euroa, joilla kunta osti liikuntavälineitä sekä Turengin pääkirjastoon että Tervakosken kirjastoon.

Ensimmäisessä vaiheessa lainattavissa on muun muassa luistelutukia sekä ensiluistimia kokoa 29/30. Turengin ja Tervakosken liikuntavälinelainaamoista löytyy myös yhteensä kahdeksan paria lasten lumikenkiä.

– Turengissa ihmiset ovat tutustuneet uuteen palveluun varovaisen innostuneesti. Meillä on listoja, joissa on kerrottu mitä meiltä voi lainata ja ihmiset ovat halunneet katsoa listoja rauhassa kotona, kertoo lasten ja nuorten osaston kirjastonhoitaja Sanna Salonen.

– Parin ensimmäisen päivän aikana Turengin kirjastosta on lainattu kaksi kassia, joista toisessa oli rentoutumissetti ja toisessa pehmokeilailusetti.

Kesän alkuun mennessä liikuntavälinelainaamossa tulee olemaan 43 erilaista liikuntavälinepussia tai -kassia. Niitä voi lainata yhdestä neljään per kassi.

Hattulassa jonotetaan hulavanteita

Hattulan kirjastosta on voinut lainata liikuntavälineitä jo useamman vuoden ajan. Kirjastolta löytyy lainattavaksi muun muassa polkupyöriä, kävelysauvoja, frisbeegolf-kiekkoja ja -settejä, jumppakuminauhoja, kahvakuulia, gymstickejä...

– Tällä hetkellä top-kolmessa ovat aktiivisuusrannekkeet, hulavanteet ja lumikengät, kertoo Hattulan kirjasto- ja kulttuurijohtaja Minna Linna-Vuori.

Hattulan kirjastossa on noin 30 aktiivisuusranneketta - kaikki lainassa. Kolme hulavannetta - kaikki lainassa. Ja kaikille on jonossa varauksia.

– Myös kaikki aikuisten lumikengät on varattu. Varmaan Lapin reissulle lähtevät ovat lainanneet niitä. Viime vuonna lumikenkien varauksissa oli haasteita, kun oli kunnon talvi ja kaikki olisivat halunneet niitä lainaksi.

Tänä vuonna Hattulan liikuntavälinelainaamoon on tullut uusia välineitä lapsille: lasten lumikenkiä sekä lapsille tarkoitettuja aktiivisuusrannekkeita.

Hattulassa asiakkaat voivat esittää kirjastolle hankintaehdotuksia ja niitä pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan.

– Liikuntavälineiden lainaukset ovat lisänneet myös kirjojen lainausmääriä. Viime vuonna kirjoja lainattiin kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna, kertoo Minna Linna-Vuori.

Forssassa valtuustoaloite tuotti tulosta

Forssassa kaupunginkirjaston liikuntavälinelainaamo aloittaa toimintansa toukokuussa. Liikuntavälineitä ostetaan kirjastoon aluksi noin parilla tuhannella eurolla.

– Toiminta lähtee liikkeelle aika pienimuotoisena ja välineiden valinnassa käytetään liikuntasihteerin apua, kertoo Forssan kirjastotoimenjohtaja Maarit Järveläinen.

Liikuntavälinelainaamo syntyy Forssaan valtuustoaloitteen pohjalta.