Hyppää sisältöön
Ville VäkeväinenVille Väkeväinen Pyhätunturilla tekemässä lumivyörymittauksiaVille Väkeväinen Pyhätunturilla tekemässä lumivyörymittauksiaVille Väkeväinen Pyhätunturilla tekemässä lumivyörymittauksiaVille Väkeväinen Pyhätunturilla tekemässä lumivyörymittauksiaVille Väkeväinen Pyhätunturilla tekemässä lumivyörymittauksiaVille Väkeväinen Pyhätunturilla tekemässä lumivyörymittauksiaVille Väkeväinen Pyhätunturilla tekemässä lumivyörymittauksiaKahden lumikerroksen välinen saumaVille Väkeväinen Pyhätunturilla tekemässä lumivyörymittauksiaVille Väkeväinen Pyhätunturilla tekemässä lumivyörymittauksiaVille Väkeväinen Pyhätunturilla tekemässä lumivyörymittauksiaVille Väkeväinen PyhätunturillaVille Väkeväinen Pyhätunturilla tekemässä lumivyörymittauksiaPyhätunturiVille Väkeväinen Pyhätunturilla tekemässä lumivyörymittauksiaVille Väkeväinen Pyhätunturilla tekemässä lumivyörymittauksia

Lumimies

Ville Väkeväinen tutkii lunta kiteen tarkkuudella riskiä ennustaakseen – seurasimme lumivyöryteknikon tutkimuspäivää Pyhätunturissa.

Ville Väkeväinen valmistautuu tarkastamaan Pyhätunturin lumivyöryriskiä. Hän on yksi harvoista suomalaisista aktiivisista lumivyöryteknikoista.

Lumivyöryteknikon arsenaaliin kuuluu erilaisia työkaluja, joista tärkeimmät ovat lapio ja sondi, jolla mitataan lumen syvyys. Ville tarkastaa tietyin välimatkoin tunturin paljasta seinämää.

Pyrimme selvittämään säätilanteesta, että millä suunnalla voisi olla suurin riski lumivyöryyn ja lähdemme sieltä tarkastamaan tilannetta.

Yli kolme metriä pitkä sondi uppoaa välillä koko pituudeltaan lumeen. Vähitellen tunnustelemalla oikea paikka löytyy.

Siinä on aikamoinen lapiohomma, kun kaivetaan pari metriä leveä ja metrin pituussuunnassa oleva monttu.

Sää ja tuulet ovat olleet Pyhällä sellaisia viime päivinä, että pohjoisen paljaat ja jyrkät kohdat voisivat olla herkkiä lumivyörylle.

Kuoppa on tarkalleen vaaditun kokoinen ja reunat ovat tarkkaan leikatut, jotta analyysistä saadaan mahdollisimman tarkka.

Lumen eri kerrokset mitataan ja tarkistetaan lämpötilat. Maallikko erottaa kolme lumikerrosta, mutta Ville löytää seitsemän.

Kaikki havainnot lumikerroksista merkitään tarkkaan muistiin ja kerrokset tarkistetaan.

Lumikiteet tarkistetaan luupilla, sillä niiden koko vaihtelee eri kerroksissa.

Ville Väkeväinen sahaa tarkat kolmiosuikaleet ja kuutiot seinämästä.

Lumen kantokyky ja liikkuvuus testataan taputtelemalla.

Tällä hetkellä näyttää, että lumivyöryriski on 3 eli se on huomattava.

Pyhätunturilla on ollut tänä talvena viisi lumivyöryä, joista osasta on vielä ohuet jäljet näkyvissä.

Tutustu ennalta lumivyöryennusteeseen, perehdy maastoon ja pysy loivilla, merkityillä reiteillä.

Ville jatkaa säännöllisesti lumivyöryjen todennäköisyyksien tutkimista. Työ on vapaaehtoista, mutta palkitsevaa.

Tekijät

TekstiPekka Viinikka
KuvatAntti Mikkola