Hyppää sisältöön

Myrskytuulia, runsaita sateita, tulvavaroituksia, valtavia aaltoja ja aurinkoakin – viikonvaihteen säässä on rajuja vaihteluja

Rankkasateet voivat nostaa joet taas tulvakorkeuteen.

20.-22.2. Sää
20.-22.2. Sää

Perjantaina ja lauantaina Suomen yli pyyhkäisee lännestä kaksi voimakasta matalapainetta, jotka tuovat rankkoja sateita ja myrskytuulia. Ilmatieteen laitoksen varoituskartat (siirryt toiseen palveluun) hehkuvat keltaista ja oranssia ja varoitusten joukossa on mainintoja myös korkeasta meriveden pinnasta, korkeista aalloista ja tulvista.

Ylen meteorologi Anne Borgström kertoo, että viikonvaihde toistaa jo tutuksi tullutta kuviota: lännestä tulee sadealue toisensa jälkeen ja sateet tulevat etelässä vetenä ja pohjoisessa lumena.

Atlantin pohjoisosista tulee Islannin yli tosi voimakas läntinen ilmavirtaus kaikissa ilmakerroksissa, ja kun sille ei ole esteitä, tuulet ovat kovia. Suomen eteläpuolella on lämmintä ilmaa, joka sitten kiihdyttää tuulen myrskylukemiin Suomen etelärannikolla.

Kaksi sadealuetta pyyhkii Suomen yli viikonvaihteessa. Kuva: Anne Borgström / Yle

Näin siis isossa kuvassa.

Ensimmäinen myteri alkaa perjantaina iltayöstä. Etelätuuli voimistuu kovaksi, lämpötilat nousevat ja alkaa sataa. Sateet osuvat rankimmin Pohjanmaalle ja Etelä-Lappiin. Lapissa sateet tulevat lumena ja lunta voi tulla jopa 15 senttiä.

Hetken hengähdyksen jälkeen lauantaina iskee myteri numero kaksi ja on perjantaista rajumpi. Tuulet ovat kovempia ja Suomenlahden länsiosassa ja Pohjois-Itämeren itäosassa tuuli puhaltaa 21 metriä sekunnissa. Kummallakin merialueella on mahdollisuus lounaismyrskyyn.

Samalla varoitetaan myös kovasta aallokosta. Merkitsevä aallonkorkeus voi olla yli neljä metriä. Kun aallokon korkein yksittäinen aalto on liki kaksinkertainen merkitsevään aallonkorkeuteen nähden, tarkoittaa se pahimmillaan 8–9 metrin aaltoja.

Etelään sateet tulevat vetenä. Kuva: Anne Borgström / Yle

Lauantaina sateet osuvat Suomen vyötärönseudulle ja etelään Varsinais-Suomeen ja Pohjanmaalle. Lämpöasteiden takia sateet tulevat etelässä vetenä.

Viime viikonvaihteessa tulvahuipussaan olleet joet ovat jo laskea tulvalukemista, mutta Suomen ympäristökeskuksen tulvapäivystys varoittelee jo tulevasta.

– Loppuviikosta uudet sateet voivat nostaa jokien vedenkorkeuksia uudestaan lauantain ja sunnuntain aikana, paikoin tulvakorkeuksiin esimerkiksi Kokemäenjoen alajuoksulla, tulvapäivystys tiedottaa.

Länsirannikon joet voivat nousta tulvakorkeuksiin kovien sateiden takia. Kuva: Anne Borgström / Yle

Eikä lumisadealueilla ole sen helpompaa.

– Lapissa on paikoin poikkeuksellisen paljon lunta ja suurten hallien kattorakenteita on tarkkailtava. Mikäli lunta tulee loppukeväästä normaali määrä lisää niin lumikuormasta tulee mittaushistorian suurin, kertoo tulvapäivystys.

Sunnuntaina kaikki taas seestyy. Tulee poutaa ja vähän viilenee. Aurinkokin näyttäytyy.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

.
.