Herätys: Harva raiskaus johtaa tuomioon, hoitajakriisi voidaan vielä välttää, sisäilmaoireiden syyksi tarjotaan huolestumista

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Tuomarin nuija pöydällä oikeussalissa.
Raiskausrikokset ovat oikeussalissa vaikeita ratkaistavia, sillä niin sanottu suora, yksiselitteinen näyttö usein puuttuu.Yle

Vain joka kuudes ilmoitetuista raiskausrikoksista johtaa tuomioon

Vain murto-osa poliisille ilmoitetuista raiskauksista johtaa tuomioon oikeudessa. Tuomiot voivat kaatua virheellisiin käsityksiin siitä, miten raiskauksen uhri käyttäytyy. 19-vuotias Milla raiskattiin, mutta oikeudessa tuomari piti syytetyn tarinaa uskottavampana.

Hoitajakriisi voidaan välttää vain käyttämällä kaikki keinot

Sairaanhoitajaopiskelija Kati Sakaranaho Lapin ammattikorkeakoulun virtuaalisairaalassa.
Kati Sakaranaho ja muut sairaanhoitajaopiskelijat harjoittelevat Lapin ammattikorkeakoulun virtuaalisairaalassa. Neljän lapsen äiti valmistuu keväällä haaveammattiinsa hoiva-alalle.Annu Passoja / Yle

Suomea uhkaa vakava hoitajakriisi, mutta siltä voidaan vielä välttyä. Kaikki keinot on kuitenkin otettava käyttöön: alalle tarvitaan lisää työntekijöitä, hoitoalan maine olisi saatava palautetuksi ja alan johtamista pitäisi parantaa.

Sisäilmaoireiden syyksi tarjotaan nyt huolestumista ja kohuotsikoita

Mies kurkkaa hormiin
Olli Tikkanen tarkastaa korjattavan koulun ilmanvaihtokanavaa.Marja Väänänen / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Työterveyslaitos selittävät sisäilmaoireita yhä voimakkaammin sillä, että haitta-aineiden sijaan suomalaisia sairastuttaakin huolestuminen, eli ihmisten aivojen omat haittamekanismit. Yle selvitti "huoliteorian" tueksi esitettyjä tutkimuksia – teorian taustalla ei ole suoraa näyttöä.

Iranissa toiveikkuus vaihtui vaaliväsymykseen

Iranilainen nainen kävelee kadunvierellä olevien vaalimainosten ohi Teheranissa 12. helmikuuta 2020.
Vaalimainoksia Teheranissa 12. helmikuuta.AFP

Iranissa tämänpäiväisissä parlamenttivaaleissa maan uskonnollinen johto rukoilee uurnille pitkiä jonoja, mutta toive ei toteudu. Johto on karsinut maltilliset ja uudistusmieliset ehdokkaat pois vaalilistoilta. Niinpä iranilaiset äänestävät jaloillaan. Äänestämättä jättäminen on ainoa ja turvallinen keino protestoida nykymenoa vastaan.

Viikonlopuksi lisää sateita

perjantain sääkartta
Yle

Etelätuuli voimistuu yöllä lännestä alkaen ja samalla leviää sateita. Lapissa sataa paikoin runsaastikin lunta. Etelämpänä sade alkaa lumena tai räntänä, mutta etelärannikolla ja lännessä sade muuttuu vedeksi. Illalla poutaantuu vain hetkeksi, ja jo yöllä lännestä saapuu annos sateita.

Länsivirtaus on voimakasta ja lauantaiksi maan etelä- ja keskiosaan saapuu yhä runsaampia sateita sekä voimakkaampia tuulia. Lähes koko maassa on suojasäätä. Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa puhaltaa puuskainen tuuli. Sunnuntaiksi sää poutaantuu.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.