1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Libya

Libyan hallinto palasi takaisin tulitaukoneuvotteluihin – kertoi aiemmin viikolla vetäytyvänsä jatkuvien väkivaltaisuuksien takia

Libyassa on käyty sisällissotaa vuoden 2011 kansannoususta lähtien.

Libya
Libyalaisia juhlimassa Benghazissa 17. helmikuuta 2020.
Vuonna 2011 alkaneeseen sisällissotaan on sotkeutunut myös monia muita maita, pääosin tukemalla sodan eri osapuolia.Abdullah Doma / AFP

Libyan kansainvälisesti tunnustettu GNA-hallinto palasi torstaina takaisin YK:n vetämiin tulitaukoneuvotteluihin. Hallinnon edustajat kertoivat aiemmin viikolla vetäytyvänsä neuvotteluista, sillä toista osapuolta edustavan sotapäällikkö Khalifa Haftarin joukot ovat toistuvasti rikkoneet väliaikaista tulitaukoa. Sisällissota on repinyt maata jo vuosia.

YK:n Libya-edustaja Ghassan Salame kertoi neuvottelujen jatkuneen Genevessä. Salamen mukaan pysyvän tulitauon saaminen osapuolten välille näyttää "erittäin vaikealta, mutta mahdolliselta".

Käytännössä neuvotteluja käy tammikuussa nimetty sotilaskomitea, jossa on mukana viisi jäsentä GNA-hallinnosta ja viisi jäsentä Haftarin joukoista.

– Olen iloinen siitä, että molemmat delegaatiot palasivat tänään neuvotteluihin ja ovat entistä tarmokkaampia pyrkimään sopimukseen, Salame sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Osapuolet pääsivät periaatteelliseen sopuun pysyvästä tulitauosta helmikuun alkupuolella, tarkemmista ehdoista neuvotellaan yhä. Edellinen neuvotteluyritys päättyi tuloksettomana kuun alkupuolella.

Osapuolien välillä sukkuloivan Salamen mukaan nyt käytäville neuvotteluille antaa lisäpontta YK:n turvallisuusneuvoston viime viikolla hyväksymä päätöslauselma, jossa vaadittiin Libyaan pysyvää tulitaukoa.

– Yritän käyttää tämän ikkunan siihen, että saisimme aikaan sopimuksen niin sotilaallisista, poliittisista kuin taloudellisista kysymyksistä, Salame muotoili.

Talouskysymyksistä, esimerkiksi Afrikan suurimpiin kuuluvan öljyvarainnon jaosta, neuvotellaan jo erikseen. Libyan poliittisen tulevaisuuden kartoituksen puolestaan on määrä alkaa loppukuusta Genevessä.

Diktaattorin syrjäyttämistä seurasi sisällissota

Libyassa on käyty sisällissotaa vuoden 2011 kansannoususta lähtien. Tuolloin pitkäaikainen diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin sotilasliitto Naton johtaman koalition tukemassa operaatiossa.

Sisällissotaan on sotkeutunut myös monia muita maita, pääosin tukemalla sodan eri osapuolia. Muun muassa Turkki on tukenut GNA-hallintoa, kun taas monet arabimaat ja Venäjä ovat tukeneet Haftarin joukkoja.

YK on vaatinut, että ulkovallat lopettavat sekaantumisen Libyan asioihin. Tammikuussa Berliinin huipputapaamisessa esimerkiksi Ranska, Egypti, Turkki ja Venäjä lupasivatkin pitää näppinsä erossa Libyasta sekä kunnioittaa YK:n asevientikieltoa.

Tämän viikon maanantaina EU:n ulkoministerit puolestaan kertoivat sopineensa toimista, joilla pyritään lopettamaan aseiden virta Libyaan.

Lue lisää:

Libyan hallinto vetäytyy tulitaukoneuvotteluista – syyttää vastapuolta tulitauon rikkomisesta

Lue seuraavaksi