Maailman suurin koralliriutta on jälleen vaarassa – uhkana liian lämmin merivesi

Guardianin mukaan noin puolet riutan koralleista kuoli vuosina 2016–2017.

Great Barrier Reef
Sateliittikuva Isosta valliriutasta.
Nasan sateliittikuva Isosta valliriutasta Koillis-Australian edustalla.Nasa

Australiassa sijaitsevaa maailman suurinta koralliriuttaa uhkaa jälleen vakava vaaleneminen, kertovat useat mediat. Iso valliriutta on noin 2 300 kilometrin pituinen riuttojen ketju maan koillisrannikolla. Sydney Morning Heraldin (siirryt toiseen palveluun) (SMH) mukaan osa Ison valliriutan koralleista on taas alkanut haalistua.

Veden lämpötila on korallien säilymisessä ratkaisevassa asemassa. Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan tutkijat ovat varoittaneet, että massavaalenemiselta voidaan välttyä vain, jos meriveden lämpötila laskee seuraavien viikkojen aikana.

SMH:n haastatteleman Ison valliriutan suojelualueen päätutkijan, professori David Wachenfeldin mukaan sääennusteet eivät näytä lupaavilta. Rankkasateet, ukkoset ja pyörremyrkyt voisivat muuttaa tilannetta, mutta professori kertoo, että sellaisia ei näillä näkymin ole luvassa.

Korallit vaalenevat, kun veden lämpötila on pitkään keskilämpötilan yläpuolella. Osa koralleista kuolee haalistumisen seurauksena. Suuressa osaa riuttaa meriveden pintalämpötilat ovat nyt kaksi–kolme astetta keskilämpötilaa korkeammat.

Noin puolet riutan koralleista kuoli perättäisissä vaalenemisissa vuosina 2016–2017, mediat kirjoittavat.

"Pahin painajainen"

Australialaisen James Cook -yliopiston professori, koralliriuttoihin erikoistuneen yksikön johtaja Terry Hughes kuvailee Guardianille tilannetta huolestuttavaksi. Hänen mukaansa kesän lämpötilojen huippu nähdään yleensä maaliskuun puolen välin tienoilla. Australiassa on kesä Suomen talvikuukausina.

Hughesin mukaan on vielä aikaista sanoa, miten tilanne etenee.

– Jos se (merivesi) ei viilene, tulemme näkemään vaalentumista, hän sanoi Sydney Morning Heraldin haastattelussa.

Ison valliriutan eteläinen osa säästyi vaalentumiselta vuosina 2016–2017. Hughesin mukaan massahaalistuminen alueella olisi hänen "pahin painajaisensa".

Tutkijat ovat jo aiempina vuosina varoittaneet Ison valliriutan korallien tilasta. Tiedeyhteisön mukaan riutan korallien vaaleneminen on ollut ennätyksellisen vakavaa. Pari vuotta sitten arvioitiin, että riutan tila tulee vain huononemaan, ellei kasvihuonepäästöjä vähennetä.

Korallit voivat toipua, jos meren lämpötila viilenee. Toipuminen veisi kuitenkin vuosikausia.

Iso valliriutta on Unescon maailmanperintökohde.

Huolestuttaako korallien tilanne? Voit keskustella aiheesta 22.2. kello 23:een asti.

Lue lisää:

Iso valliriutta kärsii – ennätysmäärä koralleja kuollut