1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rautavaara

Rautavaaran Vuokratalot jakaa ison vuokrankorotuksen kolmelle vuodelle

Korotuksen aikataulua on väljennetty, jotta vuokrat eivät nousisi kerralla kohtuuttoman paljon.

Rautavaara
Läheltä
Yle

Rautavaaran Vuokratalot on muuttanut suunnitelmaansa vuokrankorotusten aikataulusta. Vuokria korotetaan suuren kertakorotuksen sijaan kolmena vuotena peräkkäin, jotta kertakorotus pysyisi kohtuullisempana.

Ensimmäinen korotus tulee toukokuussa, seuraava ensi vuoden alussa ja kolmas vuoden 2022 alussa. Kertakorotuksella vuokrat olisivat nousseet kaksi euroa neliöltä eli jopa 25 prosenttia.

Asunnot on rakennettu valtion tuella, eli ne ovat niin sanottuja ARA-asuntoja. Vuokria korotetaan, jotta yhtiö saisi tulot kulujen tasolle.

Tällä hetkellä Rautavaaran Vuokrataloissa asuntojen vuokrat ovat korkeimmillaan noin kahdeksan euroa neliöltä, mikä on kunnan mukaan merkittävästi alle keskimääräisen vertailukelpoisen vuokratason. ARA-rahoitteisten asuntojen keskimääräinen neliövuokra oli lähes kymmenen euroa vuonna 2018.

ARA-asuntojen vuokranmäärityksessä on noudatettava omakustannusperiaatetta. Tämä tarkoittaa sitä, että vuokralaisilta saa periä asuinhuoneistosta vuokraa enintään määrän, joka tarvitaan muiden tuottojen lisäksi kattamaan asuntojen ja niihin liittyvien asumista palvelevien tilojen rahoitusmenot ja hyvän kiinteistönpidon mukaiset hoitomenot.

Lue seuraavaksi