Finland Ice Marathonin 200 kilometrin kuninkuusmatka starttasi aamulla – jää petti Rönön sillan alla ja lenkkiä lyhennettiin kesken kisan

Sää pakastui radan kunnostuksen kannalta viime hetkillä, mutta kesken kisan ilmeni uusi ongelma.

Kuopio
Luistelijoita Kuopion matkustajasataman jääradalla.
Finland Ice Marathonin luistelijoita aamulla Kallaveden jäällä.Jukka Eskanen / Yle

Kuopiossa luisteltava Finland Ice Marathonin kuninkuusmatka, 200 kilomerin luistelukilpailu on alkanut aamulla kello seitsemältä.

Kisa sai kuitenkin aamupäivällä yllättävän käänteen. Kilpailua oli käyty 6,5 kilometrin radalla noin kaksi ja puoli tuntia, kun rataa jouduttiin lyhentämään kolmen kilometrin mittaiseksi. Rönön sillan alla jäälle nousi harjanne ja hetkessä runsaasti vettä.

Kisa aikaistettiin lauantailta perjantaille olosuhteiden takia. Alkuviikolla jäällä lainehti vielä vettä vesisateiden jäljiltä. Keskiviikkoiltana sää kuitenkin pakastui ja on pysynyt muutaman asteen pakkasella perjantaiaamuun saakka, mikä on auttanut radan saamisessa kisakuntoon.

Luistelujen peruminen oli kuitenkin lähellä. Jäätä oli vielä viikko sitten 25–35 senttiä, mutta se oheni viikon aikana 5–7 senttiä.

– Kyllä se lähellä oli. Tämä alkoi mennä riskipeliksi, koska koneet painaa 2–3 tonnia eikä me olisi päästy kohta tänne enää koneilla tulemaan, kertoo tapahtuman ratamestari Kai Aho.

Alun perin suunnitelma oli, että 200 kilometrin kisassa olisi luisteltu 31 kierrosta, joten kokonaismatka olisi tarkalleen ollut 201,5 kilometriä.

Kilpailun järjestäjien arvion mukaan kisa kestää noin 7– 7,5 tuntia. Osallistujia on parikymmentä.

Perjantaina kello yhdeksältä käydään myös 100 kilometrin nastapyöräilykisa.

Lyhyemmät luistelumatkat sekä nuorten ja kuntosarjat ovat ohjelmassa lauantaina. Ratamestari Ahon mukaan vesisade ei ole suureksi haitaksi radan pinnan kannalta, mutta räntäsade tekee olosuhteista hankalat.