Hoitoalan kesäsijaiset ovat kortilla Meri-Lapissa – "Kyllä nyt on hoitajien markkinat"

Yksistään Kemin ja Tornion kunnallisiin hoivakoiteihin ja kotihoitoon tarvitaan noin 150 lähihoitajaa ja sairaanhoitajaa.

Kesälomasijaisuus
Vanhus ja hoitaja
Jo viime kesänä koulutettujen hoitajien rekytointi oli monin paikoin vaikeaa, esimerkiksi Ylitorniolla jouduttiin alentamaan palvelutalon paikkalukua, jotta hoitamitoitus saatiin pysymään suosituksen mukaisena.Mikko Savolainen / Yle

Meri-Lapin kunnissa pohditaan, kuinka saada rekrytoitua riittävä määrä hoitajia kesäsijaisiksi.

Yksistään Kemin ja Tornion kunnallisiin hoivakoteihin ja kotihoitoon tarvitaan noin 150 lähihoitajaa ja sairaanhoitajaa.

– Kyllä nyt on hoitajien markkinat. Me pyrimme rekrytoimaan hyvin aktiivisesti opiskelijoita kesätöihin. Tällä hetkellä näyttää siltä, että saamme sijaisia sen verran, että toimintoja ei tarvitse sulkea, Tornion perusturvajohtaja Leena Karjalainen sanoo.

Kuntien lisäksi hoitajia tarvitaan Länsi-Pohjan keskussairaalaan ja yksityisiin hoivakoteihin. Esimerkiksi Attendo tarvitsee noin 30 kesäsijaista alueen yksiköihinsä.

Jo viime kesänä koulutettujen hoitajien rekrytointi oli monin paikoin vaikeaa, esimerkiksi Ylitorniolla jouduttiin alentamaan palvelutalon paikkalukua, jotta hoitajamitoitus saatiin pysymään suosituksen mukaisena.

Kunnista kerrotaan, että kaikkein haastavinta on kesällä saada palkattua sijaisia äkillisiin poissaoloihin.

–Sijaisten sairastuessa ne työtätekevät ihmiset joutuvat tekemään kaksinkertaisen työn, että hekin sitten taas sairastuvat, Karjalainen kuvaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).