Kuka on Peter Nygård? Kymmenen naista syyttää suomalais-kanadalaista muotimiljonääriä raiskauksista, nuorimmat olivat 14-vuotiaita

Yli sata naista on kertonut uusista todisteista Nygårdia vastaan sen jälkeen, kun raiskaussyytteet tulivat julkisiksi.

Peter Nygård
Ellen Jokikunnas, Peter Nygård ja Pamela Anderson.
Peter Nygård Raumamerin juhannusfestivaaleilla vuonna 2007. Lavalla kirmaavat Ellen Jokikunnas ja Pamela Andersson.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suomalais-kanadalaista muotimogulia syytetään useista raiskauksista. Väitetyt raiskaukset ovat tapahtuneet vuosina 2008–2015.

Kuka Peter Nygård on?

Peter Nygård on 78-vuotias suomalais-kanadalainen muotimiljonääri. Nygårdin muoti-imperiumin Nygard Internationalin arvo on lähes miljardi dollaria.

Peter (alun perin Pekka) Nygård syntyi Helsingissä vuonna 1941. 10-vuotiaana hän muutti vanhempiensa mukana Winnipegiin Kanadaan. Nykyään hän ääntää sukunimensä englantilaisittain Naigaard.

Nygård opiskeli liiketaloutta Pohjois-Dakotan yliopistossa ja loi vaateimperiuminsa pian valmistumisensa jälkeen vuonna 1967. Yhtiön brändejä ovat Peter Nygård, Bianca Nygård, Tan Jay, Allison Daley, ALIA ja SLIMS.

Hänellä on neljän eri naisen kanssa yhteensä seitsemän lasta.

Peter Nygård
Peter Nygård syntyi Helsingissä, mutta muutti 10-vuotiaana Winnipegiin Kanadaan.Jaakko Avikainen / Lehtikuva

Mistä Nygårdia syytetään?

Kymmenen 18–36-vuotiasta naista syyttää Peter Nygårdia raiskauksista ja seksikaupasta. Suurin osa heistä on kotoisin Bahamalta.

Naiset ovat pysytelleet nimettöminä turvallisuussyistä ja suojatakseen yksityisyyttään.

He kertovat olleensa teini-ikäisiä raiskausten aikana. Nuorimmat kolme olivat 14-vuotiaita.

Naisten mukaan Nygård juotti heitä humalaan, huumasi heitä sekä lahjoi ja kiristi heitä seksiin. Hän myös lupaili heille mallintöitä.

Yksi uhreista kertoo, että Nygård yritti harrastaa hänen kanssaan anaaliseksiä, ennen kuin raiskasi hänet. Sen jälkeen Nygård pyysi tyttöä ulostamaan ja virtsaamaan suuhunsa.

Syytteen mukaan Nygårdilla on tietokanta, johon on tallennettu yli 7 500 mahdollisen uhrin kuvat ja tiedot.

Bahamalaisnaiset nostivat ryhmäkanteen Nygårdia vastaan newyorkilaisessa tuomioistuimessa (siirryt toiseen palveluun) viikko sitten torstaina.

Peter Nygårdin Bahamalla nimeämä paikka Nygard Cay.
Peter Nygård kuvailee Bahaman-kotiaan "Robinson Crusoen leikkikentäksi".Tim Aylen / Lehtikuva

Missä väitetyt raiskaukset tapahtuivat?

Naisten mukaan Nygård raiskasi heidät Bahaman-kartanossaan, jossa hän järjestää usein juhlia. Nygård kuvailee niitä "hemmottelujuhliksi".

Nygård osti vuonna 1987 Bahamalta kahden hehtaarin niemen ja talon, jonka hän on nimennyt Nygård Cayksi. Talo oli ostoaikanaan yksi maailman suurimmista yksityisasunnoista.

Nygård Cayn kotisivuilla (siirryt toiseen palveluun) paikkaa kuvaillaan "Robinson Crusoen leikkikentäksi". Nygård on rakennuttanut sinne mayatemppeleiden jäljennöksiä, tennis- ja lentopallokenttiä, uima-altaita, diskon, kotielokuvateatterin ja parikymmentä vierasmökkiä.

Nygård järjestää siellä usein "hemmottelujuhlia". Vieraille tarjotaan ilmaisia kylpylähoitoja. Nygårdia on kutsuttu Kanadan Hugh Hefneriksi.

Juhliin ovat osallistuneet muun muassa prinssi Andrew, presidentti George Bush, Michael Jackson, Oprah Winfrey, Sean Connery ja Robert DeNiro.

Nygårdin väitetyt uhrit kertovat, että he eivät saaneet poistua Nygård Caysta ilman lupaa. Naisten mukaan Nygård pakotti heidät seksiin eri keinoin, joihin kuului niin psyykkistä kuin fyysistäkin pakottamista. Heidän piti myös värvätä uusia uhreja.

Voiko uhreja olla enemmän?

Nygårdia pidetään naistenmiehenä, ja häntä on aiemminkin syytetty seksuaalisesta häirinnästä ja raiskauksesta.

Nygårdiä syytettiin 18-vuotiaan tytön raiskauksesta Winnipegissä jo vuonna 1980. Häntä ei kuitenkaan tuomittu. Lehtitietojen mukaan väitetty uhri ei suostunut todistamaan alustavissa kuulusteluissa.

1990-luvun lopussa kolme Nygårdin entistä työntekijää syytti häntä seksuaalisesta häirinnästä. Juttu ei edennyt oikeuteen. Nygård maksoi syyttäjilleen korvaukset, jotta nämä luopuisivat syytteistä.

Tammikuussa kaksi naista syytti Nygårdia raiskauksesta ja seksuaalisesta häirinnästä Los Angelesissa, jossa hänellä myös on koti.

Sen jälkeen, kun kymmenen naisen ryhmäkanne raiskauksista tuli julki reilu viikko sitten, kymmenet naiset ovat ottaneet yhteyttä ryhmäkannetta ajaviin asianajajiin.

– Olemme saaneet tietoja yli sadalta todistajalta, joiden joukossa on kymmeniä uhreja. He ovat kertoneet meille lisätodisteita väitetyistä raiskauksista ja seksuaalisesta häirinnästä, asianajajat Greg Grutzler ja Lisa Haba kirjoittivat tiedotteessa.

Naiset asuvat eri puolilla maailmaa, muun muassa Lontoossa, New Yorkissa, Torontossa ja Winnipegissä.

Peter Nygård on kiistänyt kaikki syytökset asianajajansa välityksellä.

Tämä juttu perustuu seuraaviin artikkeleihin, joista voi lukea lisää Peter Nygårdista:

Insider: Who is Peter Nygard, the Canadian millionaire accused of raping and trafficking nearly a dozen young women? (siirryt toiseen palveluun)

Refinery29: Who Is Peter Nygard, The Canadian Millionaire Accused Of Raping 10 Girls & Women (siirryt toiseen palveluun)

Forbes: Peter Nygard Answers to No One (siirryt toiseen palveluun)

CNN: Class-action lawsuit alleges Canadian businessman Peter Nygard sexually assaulted at least 10 women (siirryt toiseen palveluun)

Global News: More than 100 witnesses, dozens of victims come forward in Nygard class action lawsuit, lawyers say (siirryt toiseen palveluun)

Suomen kuvalehti: Peter Nygårdin Bahaman-koti paloi: Tällainen oli liikemiehen ”ihmeellinen maailma” (siirryt toiseen palveluun)

Biografiakeskus: Nygård, Peter (siirryt toiseen palveluun)