1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hirvi

Poikkeuksellinen 20 eläimen lauma hämmästytti kokenutta hirvimiestäkin: "Todistinko hirvien vuosikokousta?"

Vuosikymmeniä metsästänyt Patrik Silfver on aiemmin nähnyt kerrallaan korkeintaan puoli tusinaa hirveä.

Hirvi
En älg springer över vägen framför en bil.
Parinkymmenen hirven lauma ylittää tietä Maalahdessa Pohjanmaalla. Pysäytyskuvan hirvi ei liity tapaukseen.

Patrik Silfver ajeli valtatie kahdeksaa töihin Vaasaan kotoaan Maalahdesta, kun silmiin osui epätavallinen näky: 20 hirveä koolla samassa paikassa.

Ensin Silfver luulikin nähneensä muutaman hirven ja joukon metsäkauriita, mutta noustessaan jaloilleen loputkin eläimet osoittautuivat hirviksi. Ne jäivät seisomaan pellolle, mutta eivät olleet siellä enää miehen palatessa töistä.

Silfver on kulkenut hirvimetsällä 90-luvun alkupuolelta asti ja ajaa samaa reittiä päivittäin, mutta ei ole nähnyt vastaavaa koskaan aiemmin. Enimmillään koolla on aiemmin ollut korkeintaan puoli tusinaa eläintä.

Facebookin jakamassaan videossa Silfver kirjoitti todistaneensa ilmeisesti hirvien vuosikokousta. Hän arvelee, että kokoontumisen syynä saattoi olla turvanhaku laumasta.

– Arvaukseni on, että lähettyvillä oli susia ja siksi hirvet liikkuivat laumassa. Ne ovat paremmassa turvassa isommassa porukassa.

Alueella on oltu aiemmin huolissaan susien liikkeistä. Toissa talvena Patrik Silfverkin bongasi kotiinsa johtavalla tienpätkällä sudenjäljet viidesti.

Selityksiä voi olla monia

Rannikko-Pohjanmaalla on nähty isoja laumoja ennenkin, mutta ei näin isoja. Tusinan hirven talvilaumat ovat yleisempi ilmiö, sanoo riistapäällikkö Stefan Pellas.

Syitä suureen määrään voi hänen mukaansa olla useita: hyvä ruoka-apaja, kahden lauman yhteenliittymä vaellusreitin solmukohdassa ja teoriassa myös suden uhka. Hirvet saattavat myös olla jo vaeltamassa kohti vasomisalueita.

Iso lauma helpottaa yleensä eläinten kulkemista syvässä lumessa, mutta poikkeuksellisen säätalven vaikutuksia eläimen käyttäytymiseen Pellas ei osaa arvioida.

Jutun pohjana on käytetty Svenska Ylen artikkelia "Älgarnas årsmöte" överraskade Malaxbo.