Tiedusteluviranomaisten mukaan Venäjä pyrkii vaikuttamaan Trumpin hyväksi USA:n presidentinvaaleissa

Trumpin kerrotaan hermostuneen edustajainhuoneessa annetusta salaisesta tiedonannosta.

USA:n vaalit 2020
Trump kannattajiensa keskellä.
Presidentti Donald Trump puhui kannattajiensa keskellä New Hampshiressa reilu viikko sitten. CJ Gunther / EPA

Yhdysvalloissa tiedusteluviranomaiset ovat varoittaneet edustajainhuoneen tiedustelukomiteaa siitä, että Venäjä pyrkisi vaikuttamaan presidentti Donald Trumpin hyväksi tulevissa presidentinvaaleissa.

Asiasta kirjoittaa muun muassa The New York Times (siirryt toiseen palveluun), jonka artikkeli perustuu viiden asian kanssa tekemisissä olleen viranomaisen haastatteluihin.

Trumpin kerrotaan raivostuneen tiedusteluviranomaisten viime viikolla poliitikoille pitämästä salaisesta tiedonannosta, koska hän pelkää demokraattien käyttävän vaalikampanjassa hyväkseen epäilyjä Venäjän sekaantumisesta.

Venäjä puolestaan kiisti väitteet perjantaina. Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan epäilykset Venäjän sekaantumisesta Trumpin hyväksi ovat vainoharhaisia ja paikkansapitämättömiä.

Kuulemisen sanotaan johtaneen potkuihin

Lähteiden mukaan Trump erotti väliaikaisen tiedustelujohtajan Joseph Maguiren tiedusteluviranomaisten edustajainhuoneessa antaman tilannekatsauksen takia.

The Washington Post kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Trump kutsui Maguiren Valkoisen talon työhuoneeseensa kuulemista seuranneena päivänä ja syytti tätä epälojaalisuudesta.

Keskiviikkona Trump nimitti hänen tilalleen väliaikaiseksi tiedustelujohtajaksi Richard Grenellin, joka on herättänyt kohua puheillaan.

Erotettua Maguirea oli pidetty vahvimpana kandidaattina pysyväksi tiedustelujohtajaksi.

Trumpin hallinnon edustajien mukaan vaihdoksen ajoitus oli sattuma eikä se johtunut edustajainhuoneen tiedustelukomitealle pidetystä tiedonannosta.

Trumpin kerrotaan raivostuneen kuulemisesta

Lehtitietojen mukaan edustajainhuoneessa lainsäätäjille puhui Maguiren avustaja Shelby Pierson, joka on tunnettu suorapuheisuudestaan. Tapaamiseen osallistui sekä demokraattien että republikaanien edustajia.

Pierson kertoi, että Venäjän intressissä olisi Trumpin uudelleenvalinta. Tapaamisessa keskusteltiin vaaliturvallisuudesta ja siitä, miten demokraattien esivaaliehdokkaita pitäisi varoittaa, jos he joutuvat ulkovaltojen kohteeksi.

Washington Postin tietojen mukaan Trump oli ensin ollut siinä luulossa, että tiedonanto olisi annettu pelkästään tiedustelukomitean demokraattipuheenjohtajalle Adam Schiffille, joka johti Trumpin virkarikoskäsittelyä senaatissa.

Trump kuuli tapaamisesta republikaaniedustaja Devin Nunesilta ja oli raivoissaan, ettei Maguire ollut kertonut siitä hänelle.

Stewart: Miksi Putin ei tukisi Sandersia

Tiedusteluviranomaiset ovat aiemminkin arvioineet Venäjän pyrkivän sekaantumaan vaaleihin, mutta jossain määrin uutta olivat epäilykset pyrkimyksistä vaikuttaa demokraattien esivaalehin.

Tiedusteluviranomaisten mukaan presidentti Vladimir Putin määräsi Venäjän sekaantumaan edellisiin presidentinvaalehin Trumpin hyväksi.

Selvitysten mukaan Venäjä muun muassa vaikutti sosiaalisen median kautta ja hakkeroi demokraattipuolueelta sähköposteja.

Trump on kiistänyt, että Venäjä olisi toiminut hänen hyväkseen.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitean republikaanijäsenet vakuuttivat kuulemisessa Trumpin tiukkaa suhtautumista Venäjään. He kyseenalaistivat sen, miksi Venäjä tukisi Trumpin uudelleenvalintaa.

– Haastan kenet tahansa osoittamaan miksi Putin haluaisi Trumpin mieluummin presidentiksi kuin Bernie Sandersin, Chris Stewarth sanoi The New York Timesin mukaan.

Venäjä ei ainoa huolenaihe

The New York Timesin haastattelemien tiedustelulähteiden mukaan venäläiset aikoisivat hyödyntää vaalivaikuttamisessaan viime kertaa luovemmalla tavalla muun muassa Facebookia ja muita sosiaalisia medioita.

Tällä kertaa tavoitteena olisi esimerkiksi saada amerikkalaiset äänestäjät jakamaan disinformaatiota aiempaa enemmän.

Venäläiset tahot aikovat The New York Timesin lähteiden mukaan toimia Yhdysvalloissa olevien palvelinten kautta.

Osa lähteistä arvioi, että ulkovallat saattavat pyrkiä vaikuttamaan äänestysjärjestelmään. Tavoitteena olisi heikentää amerikkalaisten luottamusta vaaleihin ja äänestykseen.

Tiedusteluviranomainen Shelby Pierson sanoi aikaisemmin NPR:n haastattelussa, ettei Yhdysvallat tiedä tarkkaan, mitä Venäjä suunnittelee. Hän jatkoi, että Venäjän lisäksi Kiinan, Iranin ja ei-valtiollisten toimijoiden pyrkimykset huolestuttavat Yhdysvaltain viranomaisia.

Arvostelijoiden mukaan Trump ei ole kiinnostunut kuulemaan vaalivaikuttamisesta.

Kriitikot arvioivat myös, että Grenellin lojaalisuus Trumpille voi vaikuttaa siihen millaisista asioista presedentille ja kongressille kerrotaan.

Toisin kuin sotilasuran tehneellä Maguirella ei Grenellillä ole juurikaan kokemusta tiedusteluasioista.

Grenell tosin sanoi torstaina, että viran pysyvä hoitaja ilmoitetaan lähitulevaisuudessa.

Lisää aiheesta:

Venäjän väitetään auttavan Bernie Sandersin presidentinvaalikampanjaa – Sandersin mukaan kaikki vaikutusyritykset ovat täysin sopimattomia

Puheillaan kohua herättänyt Yhdysvaltain Saksan-suurlähettiläs nousee maansa väliaikaiseksi tiedustelujohtajaksi

Lähteet: AP, Reuters