Hyppää sisältöön

Huhu, joka osoittautui todeksi - “MacGyverilla” suomalaiset sukujuuret

Facebookissa villinneet huhut pitävät paikkaansa. Sukututkijoiden mukaan Richard Dean Andersonin sukujuuret ovat ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta.

MacGyver sarjaa esitettiin vuosina 1985-1992. Kuvassa päätähti Richard Dean Anderson. Kuva: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

1980-luvulla suosioon noussut Ihmemies MacGyver-televisiosarjaa esitettiin 1985-1992. Kulttimaineen saanutta sarjaa esitettiin kaikkiaan 139 jaksoa. Sarjan pääroolia Angus MacGyveria esitti Richard Dean Anderson.

Sarjassa MacGyver ajautui usein tiukkoihin tilanteisiin, mutta nokkelana miehenä hän onnistui selviämään pinteestä muun muassa ilmastointiteipin ja linkkuveitsen avulla. Sarja synnytti käsitteen "macgyverismi".

Muutama viikko sitten Andersonin 70. syntymäpäivän yhteydessä Facebookissa alkoi levitä huhuja, jonka mukaan kuvitteellista Angus MacGyveria esittävällä näyttelijällä olisi juuret Suomessa.

Huhuja sosiaalisessa mediassa

Facebook-ryhmässä “Finnish genealogy” ilmestyi kuva, jossa MacGyverin väitettiin syntyneen Pohjanmaalla, tarkemmin ottaen Munsalassa ja Jepualla.

Yle otti yhteyttä Uudenkaarlepyyn suku- ja kyläyhdistyksen tutkijaan, joka lupasivat selvittää huhujen todenperäisyyttä.

Muutamaa päivää myöhemmin yhdistyksen puheenjohtaja Stig Haglund lähetti huhut vahvistavan sähköpostin.

MacGyverin juuret Suomessa kuulostivat liian hyvältä ollakseen totta. Tietojen vahvistamiseksi Yle otti vielä yhteyttä sukututkija Arne Nylundiin, joka puolestaan vertasi tietoja omaan tietokantaansa.

Näyttelijä Richard Dean Andersonin sukujuuret johtavat Pohjanmaalle. Kuva: Skärmdump från Youtube.

Tieto piti paikkaansa: Nylundin tutkimuksissa kävi ilmi, että Richard Dean Andersonin isoisän isä Johannes "John" Anderson Skrifvars syntyi vuonna 1860 Munsalassa.

MacGyverin isoisän äiti Sofia Jakobsdotter Böös syntyi vuonna 1860 Jepualla.

Sukututkija Arne Nylundin mukaan USA: n paperissa hänen sukunimekseen on merkitty Silfvast. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että hän oli palvelija Silfvastissa ennen muuttoaan Amerikkaan.

– Tuolloin tavallisilla ihmisillä ei ollut sukunimeä, mutta se meni tilan mukaan, jossa he asuivat. Vain ammattiryhmillä, kuten suutareilla, sotilailla, räätäleillä ja virkamiehillä oli sukunimi, Nylund kertoo.

Kuva: Arne Nylund

Lisätodisteita

Nylund tarkasteli verkossa monia erilaisia sukututkimuksia, jotka myös vahvistivat tiedon.

Nylundin kaltainen kokenut sukututkija jatkoi tutkimustaan Yhdysvaltain väestölaskennasta vastaavassa Census-järjestelmässä, joka vastaa Yhdysvaltain kansalaisten tilastoinneista.

– Sieltä löysin tietoja Minnesotan St. Louis Countystä, jossa asuivat MacGyverin isoisä, isoäiti ja heidän lapsensa. Sen avulla voin todistaa, että väitteet suomalaisista sukujuurista eivät ole täysin tuulesta temmattuja. Nämä ovat viranomaisten asiakirjoja.

On epäselvää, muuttivatko MacGyverin esi-isät Amerikkaan yhdessä vai eri aikoina. Sukututkija Arne Nylund toteaa löytäneensä tiedon, jonka mukaan he menivät naimisiin Ashlandissa, Wisconsinissa vuonna 1896.

Tutkija Arne Nylund haki tietoja Yhdysvaltain väestölaskennasta. Kuva: Arne Nylund

Varmasti suomenruotsalaiset esi-isät

Suomalais-ruotsalaisista sukujuurista ei ole epäselvyyttä. On myös 100% varmaa, että MacGyverillä ja Andersonin perheellä on sukulaisia Suomessa, Nylund sanoo.

– Minä olen itse sukua heille. Mutta ne, jotka tiedän ovat peräisin 1600-luvun alusta ja lopusta. Jo omasta tietokannastani löydän noin 30 elävää ja sukua olevaa ihmistä.

Nylund uskoo, että nämä 30 ihmistä tietävät olevansa sukua suuren amerikkalaisen televisiotähden kanssa.

On hyvin mahdollista, että Amerikasta löytyy paljon kuuluisuuksia, joiden juuret ovat jollain tavalla Suomessa.

– On niin paljon ihmisiä, jotka ovat muuttaneet Amerikkaan.

Jos haluat tehdä sukututkimuksen itse, Nylund suosittelee, että otat yhteyttä lähistöllä olevaan sukututkijaan.

Andersonin sukujuurista uutisoi ensimmäisenä Emil Friman Yle Österbottenilta. Alkuperäinen artikkeli ruotsiksi: Ett rykte som visade sig vara sanning – MacGyver härstammar från Svenskfinland