Vihreiden Ohisalo ei kommentoi hallituksen ilmastokiistaa – HS: Vihreissä väläytelty hallituksesta lähtöä

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan koko hallitus on sitoutunut vastuulliseen ilmastopolitiikkaan.

ilmastopolitiikka
Maria Ohisalo, Sanna Marin ja Katri Kulmuni hallituksen ilmastokokouksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä.
Sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo (vas.), pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni hallituksen ilmastokokouksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 3. helmikuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ei kommentoi Helsingin Sanomien tietoja (siirryt toiseen palveluun), joiden mukaan kiista ilmastotoimista kärjistyi hallituksen sisällä ennen helmikuun alussa Vuosaaressa pidettyä ilmastokokousta.

HS:n mukaan Ohisalo avustajineen poistui hallituksen kokouksesta yllättäen ja vihreiden eduskuntaryhmä piti hallitusyhteistyöhön liittyen ylimääräisen kriisikokouksen. Kiistaa aiheuttivat erityisesti kirjaukset ilmastonielusta eli muun muassa siitä, miten paljon Suomen metsiä hakataan.

HS:n mukaan vihreissä on väläytelty hallituksesta lähtöä, mikäli hallituksen ilmastotoimet eivät edisty.

– En mene hallituksen enkä vihreiden sisäisiin keskusteluihin, mutta on varmasti selvää kaikille, että kun hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035, se ei tapahdu ihan helpolla, Ohisalo sanoi toimittajille eduskunnassa.

Jännitteitä ilmastotoimiin liittyen on erityisesti keskustan ja vihreiden välillä.

Ohisalon mukaan uusia ilmastotoimenpiteitä odotetaan kevään kehysriihestä. Kehysriihessä pöydällä on muun muassa turpeen verokohtelu, joka ratkaistaan osana energiaverotuksen uudistamista.

– Se ei varmasti ole kenellekään uutta, että vihreät toivovat, että ilmastotoimet menevät mahdollisimman nopeasti eteenpäin, Ohisalo sanoo.

Brysselissä EU-huippukokoukseen osallistuva pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi uutista Twitterissä. Marin korostaa hallituksen yhdessä sitoutuneen vastuulliseen ilmastopolitiikkaan.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson otti aiheeseen kantaa Twitterissä.

Andersson on närkästynyt jutun pohjalta syntyneestä käsityksestä, jonka mukaan hallituksessa olisi vain yksi puolue, joka ajaa kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa.

Hallituksen tavoite hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä tarkoittaa sitä, että Suomi tuottaisi hiilipäästöjä vain sen verran kuin hiilinielut sitovat hiiltä. Hiilinieluja ovat esimerkiksi metsät.

Tavoite on kansainvälisessä vertailussa kova. Euroopan maista useimmat tavoittelevat hiilineutraaliutta vasta vuoteen 2050 mennessä.

Lisää aiheesta:

Asiantuntijat pitävät hallituksen uusia ilmastotoimia riittämättöminä – "Tarvittaisiin lisää uskallusta ja poliittista tahtoa"

Analyysi: Vuosaaren kokous osoitti, että hallitus kykenee sopimaan mukavista ilmastotoimista – vaikeat päätökset kasautuvat pian jonoksi

Aiheesta voi keskustella kello 22.00:een asti.