Kaupunginjohtaja on kieltänyt Kemin vastaavan lääkärin julkiset puheet lääkäripulasta – lääkäri ei aio vaieta Mehiläisen ongelmista

Kemin vastaava lääkäri on kertonut Mehiläinen Länsi-Pohjalle tehdyn ulkoistuksen puolittaneen Kemin lääkäripalvelun.

Mehiläinen Länsi-Pohja Oy
Kemin terveyskeskuksen vastaanoton pääovi.
Kemi on reklamoinut Mehiläinen Länsi-Pohjaa perusterveydenhuollon lääkäripulasta. Reklamaatio on tarkoitus käsitellä loppuun maaliskuussa.Antti Heikinmatti / Yle

Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen on kieltänyt Kemin vastaavalta lääkäriltä Kari S. Lankiselta julkiset kommentit kaupungin lääkäritilanteesta. Nissinen sanoo puuttuneensa asiaan työnjohtodirektio-oikeudella.

Hän muistuttaa, että palvelu on ulkoistettu Mehiläinen Länsi-Pohjalle, josta myös Kemi omistaa osan.

– Omille nilkoille ei kannattaisi potkia. Tällainen vastakkainasettelu ei helpota lääkäreiden rekrytointia. Kaupungin tekemä reklamaatio käsitellään loppuun maaliskuussa ja nyt kannattaisi keskittyä siihen, Nissinen sanoo.

Lankisen mukaan yhteisyrityksellä on ollut tarpeeksi aikaa korjata ongelma.

– Mehiläisellä on ollut kohta 20 kuukautta aikaa hoitaa rekrytointi. Minun on vaikea nähdä, että se voisi tästä enää huonontua, Lankinen vastaa.

Meri-Lapin suuressa sote-ulkoistuksessa perusterveydenhoitonsa Mehiläinen Länsi-Pohjalle ulkoistivat vain Kemi ja Tornio. Yhteisyritys aloitti toimintansa kesällä 2018.

Vastaavan lääkärin on johdettava ja valvottava

Lankinen perustelee julkisia ulostuloja sillä, että lain mukaan hänen on johdettava ja valvottava kaupungin terveydenhoitoa.

– Minulla on aika vähän keinoja omien näkökohtieni puolustamiseen, kun aina vastataan, että ongelmia ei ole. Totuus on, että vastaanottoaikoja ei ole. Yhtiön toimitusjohtajan mukaan potilas laitetaan jonoon, jos ei ole aikoja. Saan kuitenkin kuntalaisilta palautetta, jonka mukaan jonoon ei laiteta, Lankinen kertoo.

Ongelmia siis on edelleen. Lankinen nostaa esiin neuvoloiden, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon ja kutsuntaikäisten esitarkastusten lääkärivajeen.

– Maaliskuun tarpeena on 46 lääkäripäivää, joista puuttuu tällä hetkellä 20 päivää, hän kertoo.

Mehiläinen Länsi-Pohja on kuitenkin pitänyt lupauksensa lääkäreiden rekrytoinnin tehostamisesta. Yhteisyritys on laittanut paikkoja hakuun.

– Ensimmäistä kertaa 18 kuukauteen olen nähnyt Terveysportissa (siirryt toiseen palveluun) useita työpaikkailmoituksia, Lankinen sanoo.

Lisää aiheesta:

Kemin vastaava lääkäri arvostelee ankarasti Mehiläinen Länsi-Pohjaa: "Ulkoistus puolitti Kemin lääkäripalvelut"

Mehiläinen Länsi-Pohja kiistää lääkäripalveluiden puolittumisen Kemin perusterveydenhoidossa