Vaimonsa murhasta syytetty Lesothon pääministeri jätti tulematta oikeudenkäyntiin – pojan mukaan lääkärikäynnillä Etelä-Afrikassa

Pääministeri Thabanen vaimo ammuttiin kotinsa lähellä kaksi päivää ennen Thabanen pääministerikauden alkua.

Lesotho
Thomas Thabane
Thomas ThabaneGulshan Khan / AFP

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Lesothossa tuomioistuin sai turhaan odottaa perjantaina maan pääministeriä syytetyn penkille. Pääministeri Thomas Thabanen, 80, oli määrä vastata syytteeseen entisen vaimonsa murhasta kello yhdeksältä, mutta hän ei koskaan ilmestynyt paikalle.

Thabanen poika kertoo, että pääministeri on matkustanut lääkärikäynnille rajan yli Etelä-Afrikkaan, mutta kiistää, että hän olisi paennut maasta. Samaa sanoo Thabanen sihteeri. Lesothon poliisin mukaan Thabanesta annetaan pidätysmääräys, jos käy ilmi, että hän pakenee oikeutta.

Poliisi kertoi torstaina, että pääministeri saa entisen vaimonsa kuolemasta murhasyytteen. Häntä syytetään myös tämän ystävän murhan yrityksestä.

Pääministeri sanoi torstaina aikovansa väistyä paikaltaan heinäkuun lopussa, mutta perusteli päätöstään korkealla iällään. Thabane on Lesothon ensimmäinen istuva pääministeri, jota vastaan on nostettu rikossyyte.

Nykyistä vaimoa vastaan nostettu syyte

Thabanen ensimmäinen vaimo Lipolelo Thabane ammuttiin kesäkuussa 2017 kaksi päivää ennen kuin hänen miehensä aloitti pääministerinä. Thabanen pariskunta oli tuolloin keskellä riitaisaa avioeroprosessia. Autossa ystävänsä kanssa matkustanutta Lipoleloa ammuttiin kotinsa lähellä Lesothon pääkaupungissa Maserussa.

Vain kaksi kuukautta myöhemmin pääministeri avioitui nykyisen vaimonsa, Maesaiah Thabanen kanssa. Tämä on saanut syytteen surman järjestämisestä, mutta on toistaiseksi ollut vapaalla jalalla takuita vastaan.

Sekä Thabanen pariskunta on kiistänyt sekaantuneensa millään tavalla Lipolelo Thabanen kuolemaan.

Parin miljoonan asukkaan Lesotho sijaitsee kokonaisuudessaan Etelä-Afrikan rajojen sisällä. Maa itsenäistyi Britanniasta vuonna 1966.

Lähteet: Reuters, AP, AFP