Terrafame: purkuvesien sulfaattipitoisuusraja ylittyy helmi-huhtikuussa

Sulfaatin sallittu vuotuinen määrä ei kuitenkaan ylity.

kaivosteollisuus
Nuasjärven rantaa kohdasta, mistä Terrafamen purkuputki menee järvelle.
Terrafamen purkuputki Nuasjärven rannassa. Arkistokuva.Jarmo Nuotio / Yle

Sotkamon monimetallikaivoksen sulfaattipäästöt ylittävät sallitut rajat kevään aikana, ilmoittaa kaivosyhtiö Terrafame. Bioliuoskiertoon on kertynyt liikaa vettä, jota yhtiö nyt poistaa.

Liika vesi Terrafamen prosessissa on peräisin sateisesta syksystä sekä poikkeuksellisen leudosta talvesta.

– Meidän on varmistettava liuoskierron ympäristöturvallisuus kaikissa olosuhteissa, sanoo Terrafamen kestävän kehityksen johtaja Veli-Matti Hilla.

Terrafame arvioi, että kaivosalueelta pois johdettavien puhdistettujen vesien sulfaattipitoisuus ylittää sallitut rajat helmi–huhtikuussa. Lisäksi kuukauden aikana sallittu sulfaatin kokonaismäärä ylittyy yhtiön arvion mukaan huhtikuussa. Sulfaatin sallittu vuotuinen määrä ei kuitenkaan ylity.

– Se jää nähtäväksi, paljonko ylitys on maaliskuussa. Pitoisuusraja on 2 000 milligrammaa ja tällä hetkellä taso on hieman sen yli ja noussee vielä ylöspäin. Arvio on, että että 1 000 tonnia sulfaattia kuukaudessa raja riittäisi ainakin helmi–maaliskuussa

Hillan mukaan kaivosalueella on tällä hetkellä vettä varastoituna hieman alle 4 miljoonaa kuutiota. Altaita ei tyhjennetä talvikaudella kokonaan, jotta kuormitus pysyisi mahdollisimman pienenä.

– Se on syy, miksi juoksutamme vesiä, vaikka joudumme ylittämään pitoisuusrajan. Varmistamme, että meillä on keväällä riittävän paljon varotilavuutta sulamisvesille.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!