1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ämpärit

Kuopiossa lahjoitetaan ämpäri synnyttäjille – apulaisosastonhoitaja: "Synnyttämään tullessa vitsaillaan, että nyt tultiin hakemaan sitä ämpäriä"

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa toivotaan, että humoristiset ämpärit houkuttelisivat synnyttäjiä muualta Suomesta.

Kaikki Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tänä vuonna syntyvät saavat lahjaksi tällaisen ämpärin. Kuva: Kuopion yliopistollinen sairaala

Kuopion yliopistollinen sairaala lahjoittaa jokaiselle tänä vuonna sairaalassa synnyttävälle hiekkaämpärin. Ämpäri on pohjoissavolaisittain kelta-musta ja siinä on teksti #savossasyntynyt 2020.

Apulaisosastonhoitaja Sanna Karhunen Naisten akuuttikeskuksesta kertoo, että ajatus sai alkunsa kahvipöytäkeskustelusta.

– Mietittiin, että kun suomalaiset ovat muutenkin ämpärikansaa, niin eikö olisi hyvä ajatus, jos ensimmäisen ämpärin saisi jo synnytyssairaalassa.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Syntyvyyden lasku näkyy myös KYSissä, missä syntyi viime vuonna alle 2 000 vauvaa. Karhusen mukaan huumorilla höystetty toive olisi, että luku saataisiin taas kahden tuhannen paremmalle puolelle.

– Meillä on uudet hienot tilat ja tänne mahtuisi lisää synnyttäjiä. Kun on tämä valinnanvapaus, niin jospa ämpäri toimisi houkuttimena valitsemaan meidät, Karhunen sanoo.

Ämpärit ovat saaneet Karhusen mukaan synnyttäjiltä myönteisiä ja huvittuneita reaktioita.

– Jotkut ovat synnyttämään tullessa vitsailleet, että nyt tultiin hakemaan sitä ämpäriä.

Karhunen lupaa, että ämpäreitä riittää, vaikka synnyttäjiä olisi viime vuosia reippaasti enemmän. Ämpäreitä on valmiina painettuna 2020.

– Tammikuussa meillä olikin kiireitä. Johtuisikohan se näistä ämpäreistä, Karhunen naurahtaa.

Synnyttäjille Kuopiossa jaettavista ämpäreistä kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Onko tässä keino syntyvyyden nostamiseksi? Aiheesta voi keskustella lauantaihin kello 23:een asti.

Lue myös:

Missä jono, siellä ilmaisia ämpäreitä! Tämä mies ja pari muuta olivat ensimmäisten joukossa vauhdittamassa ämpärivillitystä Suomessa

Houkuttelisiko ilmainen ämpäri uurnille? Ylen lukijat ehdottivat keinoja äänestysaktiivisuuden nostamiseen, näin asiantuntijat kommentoivat