Nuori mies tuomittiin yli kolmen vuoden vankeuteen kuudesta raiskauksesta

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus ylitti syyttäjän rangaistusvaatimuksen. Syyttäjä esitti huolensa vastaajan psyykisestä tilasta ja piti ehdollista vankeutta mahdollisena.

Tuomio annettiin Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa Seinäjoella. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut nuoren miehen 3 vuoden ja 2 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen kuudesta raiskauksesta, salakatselusta, viidestä pahoinpitelystä, pakottamisesta seksuaaliseen tekoon ja kolmesta lievästä pahoinpitelystä.

Rangaistusta lievensi yhdellä vuodella se, että suuri osa raiskauksista ja osa muista rikoksista luettiin vastaajan syyksi nuorena henkilönä tehtynä eli mies oli teot tehdessään alle 18-vuotias. Tuomittu velvoitettiin maksamaan uhrille kärsimyskorvausta 5800 euroa.

Teot olivat kohdistuneet yhteen naiseen, jonka kanssa tuomittu seurusteli noin kahdeksan kuukautta. Seurustelusuhde päättyi naisen hakeuduttua turvakotiin. Käräjäoikeuden antaman julkisen selosteen mukaan nainen oli joitakin vuosia vastaajaa vanhempi.

Käräjäoikeuden tuomio oli pidempi kuin mitä syyttäjä oli vaatinut. Syyttäjä totesi loppulausunnossaan, että mikäli vastaaja olisi ollut teot tehdessään täysi-ikäinen, tuomion olisi pitänyt olla reilusti yli kaksi vuotta vankeutta. Syyttäjä esitti huolensa vastaajan psyykisestä tilasta ja piti ehdollista vankeusrangaistustakin mahdollisena. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että syyttäjän rangaistusvaatimus oli syytä ylittää. Oikeudella ei ollut käytettävissään selvitystä vastaajan psyykkisestä tilasta eikä tämä itse ollut mielentilan tutkimista vaatinut edes sitä erikseen tiedustellessa.

Näyttönä rikoksista oli asianomistajan kertomus, päiväkirjamerkinnät sekä osapuolten väliset WhatsApp-viestit. Syytteitä tukivat myös kahden todistajan kertomukset.

Juttu käsiteltiin asianomistajan pyynnöstä ja arkaluontoisten yksityiselämään liittyvien tietojen takia suljetuin ovin. Samasta syystä asianomistajan nimi määrättiin pidettäväksi salassa. Salassapitoaika on 60 vuotta. Tuomio ei ole lainvoimainen.