1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lohja

Kolme nuorta miestä vangittiin Lohjan epäillystä murhasta – nuorin vasta 18-vuotias

Poliisi sai tiedon epäillystä henkirikoksesta tiistaina.

Murhasta epällyt vangittiin perjantaina Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Kuva: Johan Gullmets / Yle

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on vanginnut 25-, 18-, ja 20-vuotiaat miehet todennäköisin syin murhasta epäiltynä Lohjalla.

Poliisi kertoi keskiviikkona päivällä, että oli tiistaina saanut ilmoituksen kuolemantapauksesta asunnossa. Asunnosta löytyi kuolleena mies, joka oli syntynyt 1990-luvulla. Hänessä oli ulkoisen väkivallan merkkejä.

Kolme epäiltyä saatiin kiinni tiistain ja keskiviikon aikana. Poliisi tutkii henkirikosta murhana, sillä uskoo, että teko on ollut suunnitelmallinen.

Kaksikymppiseltä vangitulta löytyy rikoshistoriaa. Miehellä on kontollaan jo 15-vuotiaana tehtyjä omaisuusrikoksia, minkä jälkeen hänet on tuomittu käräjillä muun muassa elintarvikemyymälän törkeästä ryöstöstä kassaa puukolla uhaten. Myös päihteet ovat vanhojen tuomioiden mukaan olleet mukana kuvioissa jo nuoresta lähtien.

Mies on tuomittu nuorena myös sosiaalityöntekijän kimppuun hyökkäämisestä.

Kävi kiinni kurkkuun

Muutama viikko ennen kuin mies täytti 17 vuotta, hän kuristi sosiaalityöntekijää. Muut henkilöt pääsivät kuitenkin väliin ja saivat nuorukaisen irti naisen kurkusta. Mies oli jo aiemmin uhkaillut sosiaalityöntekijää tappamisella. Hänelle tehtiin oikeusprosessin aikana mielentilatutkimus, jonka mukaan hän oli tottunut erityisesti päihtyneenä turvautumaan herkästi väkivaltaan jopa huvin vuoksi.

Oikeus katsoi, että kuristamisen syynä oli sosiaalityöntekijän virkatoimi. Käräjäoikeus tuomitsi miehen käräjillä liki kuudeksi vuodeksi vankeuteen murhan yrityksestä nuorena henkilönä. Käräjäoikeuden tuomio ei kuitenkaan jäänyt pysyväksi, sillä juttu eteni hovioikeuteen. Hovioikeus katsoi, että konkreettista vaaraa sosiaalityöntekijän kuolemasta ei ehtinyt syntyä tilanteessa.

Hovioikeus alensi tuomiota merkittävästi kahdeksaan kuukauteen vankeutta ja tuomitsi miehen pahoinpitelystä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta nuorena henkilönä.