1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivokset

Vihreiden Heidi Hautala kysyy komissiolta Kolarin kaivoshankkeesta – arvostelee puutteista huolimatta myönnettyä lupaa

Europarlamentaarikko Heidi Hautala on jättänyt Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen Kolarin kaivoshankkeesta.

kaivokset
Heidi Hautala
Heidi Hautala vierailee maanantaina ja tiistaina Lapissa.Yle

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala on tehnyt Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen Kolarin kaivoshankkeesta.

Hautala arvostelee sitä, että hanke sai kaivoslain mukaisen luvan, vaikka Hannukaisen kaivoksen ja alueen muiden kaivoshankkeiden yhteisvaikutusten arviointi Muonionjokeen oli puutteellinen.

ELY:n mukaan puutteellisuudet voidaan korjata täydennyksillä, mutta niistä ei voitu esittää mielipiteitä hankevaihtoehtojen ollessa avoinna.

Hautala kaipaa komissiolta toimia oikean ja yhdenmukaisen lainsoveltamisen varmistamiseksi.

– Edellyttääkö kansalaisten osallistumisoikeus, että olennaiset ympäristövaikutuksia koskevat tiedot, kuten yhteisvaikutukset muiden hankkeiden kanssa, saatetaan osallisten tietoon YVA:n kuluessa hankevaihtoehtojen ollessa avoinna, sekä mihin toimenpiteisiin komissio aikoo ryhtyä YVA-direktiivin oikean ja yhdenmukaisen soveltamisen varmistamiseksi, Hautala kysyy.

Hautala arvelee, että vastaus tulee lähiviikkoina.

Hautala vierailee maanantaina ja tiistaina Lapissa. Kolarissa hän tapaa kaivoshankkeen vastustajia.

– Lähialueiden asukkaat ovat huolissaan kaivoksen ympäristövaikutuksista Muonionjokeen yhdessä alueen muiden kaivoshankkeiden kanssa. Kaivoshankkeiden pelätään vaarantavan alueen luontoarvot sekä muun muassa lohen ja meritaimenen elinolosuhteet, kirjoitetaan Hautalan tiedotteessa.

Lisäksi Hautala käy Tervolassa, jossa hän tutustuu Louen biokaasuvoimalaan.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi