1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Taliban, Afganistanin hallitus ja Yhdysvallat valmistautuvat solmimaan rauhansopimuksen – Ensi yönä alkaa viikon kestävä "väkivallan vähentäminen"

Suunnitelman onnistumisella voi olla suuri vaikutus Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Afganistan
Kapinalliset luovuttavat aseita.
Armeijalle antautuvia taliban-sotilaita luovuttamassa aseitaan lokakuussa 2018.Saifurahman Safi / AOP

Afganistanissa alkaa yöllä viikon kestävä vaihe, jonka aikana maan sisällissodan osapuolet sitoutuvat "vähentämään keskinäistä väkivaltaansa".

Viikon kuluttua, 29, helmikuuta, osapuolten on määrä allekirjoittaa rauhansopimus.

Väkivallanvähentämisvaiheen ovat vahvistaneet Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo samoin kuin useat Afganistanin ääri-islamilaisen kapinallisliikkeen Talibanin sotilasjohtajat.

Väkivallan vähentäminen merkitsee käytännössä, että Afganistanin armeija, taliban-joukot sekä Yhdysvaltain johtama liittouma pidättäytyvät iskuista toisiaan vastaan. Puolustautuminen on edelleen sallittua.

Jos suunnitelma onnistuu, osapuolet allekirjoittavat Qatarin Dohassa rauhansopimuksen, jonka on määrä lopettaa nykyisessä muodossaan vuodesta 2001 lähtien jatkunut verinen sisällissota.

Rauhansuunnitelman myötä Yhdysvallat voisi vetää joukkonsa vaiheittain pois Afganistanista.

Maassa on tällä hetkellä 12 000 yhdysvaltalaista sotilasta. Pentagon ei ole vahvistanut, että kaikki sotilaat poistuisivat Afganistanista. Puolustusministeri Mark Esper on sanonut, että "aikanaan" joukkojen määrä vähenisi 8 600:aan.

Joukkojen vetämisen aikanakin ulkomaalaiset sotilaat jatkaisivat nykyisen tehtävänsä suorittamista, eli terrorismin torjuntaa. Pentagonin mukaan toiminta on viime aikoina suuntautunut erityisesti Isis- ja al-Qaida-terroristijärjestöjä vastaan, ei niinkään Talibaniin, joka myös harjoittaa terrorismia.

Suunnitelman mukaan Afganistanissa alkaisi piakkoin maan sisäiset neuvottelut rauhankehityksestä. Tästä voi kehittyä ongelma, koska toistaiseksi ei ole tiedossa, kuka edustaisi maan virallista hallitusta.

Afganistanissa pidettiin syyskuussa presidentinvaalit, joiden tulos julistettiin vihdoin tämän viikon alussa. Voittajaksi julistettu Ashraf Ghani olisi luonnollinen valinta neuvottelijaksi, mutta Taliban kieltäytyy tunnustamasta häntä tai hallituksen laillisuutta. Afganistanin oppositio ei myöskään hyväksy vaalin tulosta.

Vaikutusta USA:n vaaleihin

Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille rauhansuunnitelmassa on paljon pelissä.

Vaalikampanjansa aikana hän lupasi kotiuttaa Afganistanissa olevat joukot. Paljon riippuu siitä, onnistuuko vihollisuuksien vähentäminen.

Jos Trumpin valtakaudella saadaan Afganistaniin edes jonkinlainen tulitauko, on se hänelle huomattava maineteko omaa presidentinvaalikampanjaansa ajatellen.

Jos taas suunnitelma ei onnistu, voivat demokraattipoliitikot päästä arvostelemaan häntä naiiviudesta ja yhdysvaltalaisten sotilaiden turvallisuuden vaarantamisesta.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi