Hyppää sisältöön

Niinistö turvapaikanhakijoista: Suomen autettava erityisesti pienimpiä lapsia ja tyttöjä

Suomi tuo kriisimaista 175 turvapaikanhakijaa. Niinistön mukaan meidän tulee auttaa niitä, jotka ovat todellisissa vaikeuksissa.

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö

Suomen hallitus on sopinut, että Suomi auttaa haavoittuvassa asemassa olevia turvapaikanhakijoita Välimeren alueella. Hallituksen mukaan Suomi voi vastaanottaa enintään 175 ihmistä Kreikasta, Kyprokselta, Maltalta ja Italiasta.

– Me autamme niitä, jotka ovat todellisissa vaikeuksissa. Kaikkein suurimmissa vaikeuksissa ovat kaikkein pienimmät lapset ja tytöt, presidentti Sauli Niinistö sanoo Ylen Ykkösaamussa.

Hän lisäsi, että tämä on yleinen kanta, koska presidentti ei tiedä millaisia lapsia leireillä on. Niinistö sanoo olevansa asiassa median tietojen varassa.

Niinistön mukaan perustuslakivaliokunta toimi hyvin päättäessään esitutkinnassa Haaviston toiminnassa: " Asiat tulevat selvitettyä"

Presidentti Niinistö pitää hyvänä asiana, että perustuslakivaliokunta päätti käynnistää esitutkinnan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminnasta.

– Näin asiat tulevat selvitettyä, Niinistö sanoo.

Perustuslakivaliokunta kertoi tällä viikolla käynnistävänsä esitutkinnan Haaviston al-Holin leiriin liittyvistä toimista. Esitutkinta koskee sitä, miksi Haavisto halusi siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin. Esitutkinnan tekee valtakunnansyyttäjä.

Niinistö uskoo, että Haavisto kykenee hoitamaan ulkoministerin tehtäviä esitutkinnan aikana, vaikka tilanne voikin olla tälle kiusallinen. Presidentin mukaan tilanne ei vaaranna Suomen ulkopoliittista linjaa.

Niinistö: "Maahanmuutto voi aiheuttaa pelkoa"

Niinistö puuttui Ykkösaamussa suomalaisen keskusteluilmapiirin kärjistymiseen.

– Vastuu on jokaisella, joka asiasta puhuu. Kiistaakin voi käydä, mutta jos se etenee siihen, että irtaudutaan asiasta ja kohdistetaan aggressiota toiseen ihmiseen henkilönä, silloin ollaan väärillä teillä.

Niinistö sanoi ymmärtävänsä myös sen, että maahanmuutto voi aiheuttaa pelkoa. Hän sanoi, että vaikka varmasti tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa, se voi herättää erilaisia tunteita.

– Joidenkin mielissä se herättää levottomuutta, pelkoakin. Pitäisi keskustelemalla avoimesti auki syyt ja pelot, kuin että osoitetaan sormella, että olet väärässä ja nimittelyä perään, Niinistö sanoo.

Palvelualojen työntekijät joutuvat hiljaa kärsimään

Presidentti on huolissaan julkisen palvelusektorin työntekijöihin kohdistuvasta uhkailusta, heistä jotka "joutuvat hiljaa kärsimään".

– Voi joutua päivittäin aikamoisen suoran hyökkäyksen kohteeksi asiakkaansa taholta, Niinistö sanoo.

Niinistö kertoo omasta käynnistään poliklinikalla pari vuotta sitten. Hänen turvamiehensä tapasi sairaalassa kollegansa, jolla on "joka päivä otteluja asiakkaiden kanssa".

– Eihän se voi olla näin, että yhteiskunta, joka tarjoaa palvelujaan, ja ne ihmiset, jotka niistä huolehtivat, ovat jatkuvassa alistamisessa.

– Kyllä meidän pitäisi sen verran tolkuissamme olla, että jos olemme saamassa jotakin ja tarvitsemme sitä, ettemme ensmmäisenä lähde sen kimppuun, jolta pyydämme, Niinistö sanoo.

Lue aiheesta lisää:

.
.