IL: Hallitus pääsi sopuun Välimereltä tuotavista turvapaikanhakijoista – Suomeen 175 ihmistä leireiltä

Muista EU-maista ainakin Ranska ja Portugali ovat tähän mennessä luvanneet apuansa.

turvapaikanhaku
Morian pakolaisleiri Lesboksella Kreikan saarilla.
Ensisijaisesti Suomeen tulevat olisivat alaikäisia tai yksinhuoltajaperheitä.Valery Sharifulin / AOP

Hallituspuolueet ovat päässeet sopuun siitä, miten Suomi toimii Välimeren alueella pakolaisleireillä olevien turvapaikanhakijoiden suhteen, kertoo Iltalehti.

Lehden hallituslähteistä saamien tietojen mukaan Kreikasta, Kyprokselta, Maltalta ja Italiasta voidaan hakea Suomeen leireiltä 175 ihmistä. Ensisijaisesti Suomeen tuotaisiin alaikäisiä ja yksinhuoltajaperheitä Afganistanista, Syyriasta tai vastaavista kriisimaista.

Iltalehden mukaan hallituspuolueet ovat tehneet asiassa sopimuspaketin. Siihen kuuluu myös, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden nilkkapantavalvontaa viedään eteenpäin, samoin laittoman maahanmuuton torjuntaohjelmaa.

Nilkkapantavalvonnasta on ollut hallituksen sisällä ristiriitaa. Asia on vihreille vaikea kun taas keskusta on halunnut ajaa nilkkapantavalvonnan läpi.

Kreikka pyysi muilta EU-mailta syksyllä apua, jotta ne ottaisivat vastaan heikoissa oloissa olevia lapsia, jotka ovat leireillä ilman vanhempia. Tuoreimpien tietojen mukaan siirtoa odottavia alaikäisiä on kaikkiaan noin 5 000.

Muista EU-maista ainakin Ranska ja Portugali ovat tähän mennessä luvanneet apuansa.