Vesien nousu voi aiheuttaa tulvavaaran Porissa

Meriveden on ennustettu lähtevän laskuun lauantain ja sunnuntain välisen yön aikana.

Pori
Vesi on korkealla Kokemäenjoessa.
Kokemäenjoki. Kuvituskuva.Katja Halinen / Yle

Merivesien nousu ja jokien runsaat virtaamat voivat aiheuttaa tulvia pelloille ja tulvavaaran Porin keskustan lähellä.

Porin kaupungin lähettämässä tiedotteessa todetaan, että ennusteen mukaan merivesi voi nousta lauantai-iltana muutamiksi tunneiksi 120 cm meren keskiveden tasosta. Mäntyluodon mittausasteikolla merivesi on tänä talvena noussut korkeimmillaan hieman yli 80 sentin.

Jokien virtaaman on puolestaan ennustettu nousevan yli 700 kuutioon sekunnissa. Mikäli ennusteet toteutuvat, jokivesi nousee joen alavirran patojen lisäksi myös keskustan patoja vasten aiheuttaen tulvavaaran.

– Tulvavaaratilanne keskustassa kestäisi ennusteen mukaan vain muutamia tunteja, joten ongelmia patojen toimivuuden osalta ei ole odotettavissa, kertoo suunnitteluinsinööri Taina Koivisto tiedotteessa.

Alavilla mailla tulvan vaara

Rannikkoaluella ja Kokemäenjoen suistoalueella Kivinissä, Kahaluodossa ja luotojen alueella vesi saattaa nousta alavimmille maa-alueille, pelloille ja vapaa-ajan asunnoille, jotka eivät ole patojen suojissa.

Vesi saattaa nousta myös Tikkulan ja Sunniemen alavimmille alueille, koska niiden tulvasuojelutoimenpiteitä ei ole saatu vielä toteutettua, todetaan Porin kaupungin tiedotteessa.

Porin kaupungin patoturvallisuusorganisaatio lisää tarkkailua ja seuraa tilannetta tehostetusti. Myös mahdollisiin korjaustoimenpiteisiin on varauduttu. Valmiustasoa ei nosteta tasolle 2 eli keskimmäiselle valmiustasolle, sillä veden on ennustettu laskevan nopeasti nykyiseen tasoonsa.

– Virtaama pysynee suurena yli viikonlopun, mutta meriveden on ennustettu lähtevän laskuun lauantain ja sunnuntain välisen yön aikana, selventää Koivisto tiedotteessa.