Laskettelijoiden syytä olla tarkkana – Lapin hiihtokeskuksissa huomattava lumivyöryjen vaaraa

Ennusteen mukaan pohjoisen hiihtokeskusten kolmostason lumivyöryvaara jatkuu ainakin seuraavat kolme vuorokautta.

lumivyöryt
Kolme laskettelijaa.
Useissa Lapin hiihtoksekuksissa on voimassa lumivyöryvaroituksia.AOP

Lapin hiihtokeskuksiin povataan huomattavaa lumivyöryjen vaaraa viikonlopulle ja ensi viikolle.

Ilmatieteen laitoksen (siirryt toiseen palveluun) alueellisten ennusteiden mukaan luonnolliset lumivyöryt mahdollisia ja ihmisen aiheuttamat todennäköisiä Kilpisjärven, Ounas-Pallaksen, Ylläs-Levin, Saariselän, Luosto-Pyhän ja Rukan alueella.

Viisiportaisella varoitusasteikolla kaikki hiihtokeskukset ovat nyt saaneet arvon kolme.

Ilmatieteen laitoksen kehityspäällikkö Alberto Blanco Sequeiros kertoo, että laajat alueelliset lumivyöryvaroitukset eivät ole poikkeuksellisia.

– Lunta on nyt aika paljon. Ei ole mitenkään erikoista, että länsivirtausten tuomat lumisateet ulottuvat koko Lappiin.

Vapaalaskijoiden kannattaa kuitenkin seurata tarkkaan tunturikeskusten päiväkohtaisia ennusteita. Mukana on syytä pitää tarvittavia varusteita, kuten piipparia ja puhelinta. Rinteeseen ei saa mennä yksin, mutta turvaväliä kannattaa pitää.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela ennustaa, että Lapissa päästään ensi viikolla nauttimaan talvisista keleistä. Lämpötila pysyttelee tukevasti pakkasen puolella.

– Ensi viikko näyttää aika kylmältä. Lunta sataa mahdollisesti lisää maanantaina, mutta kyse on hajanaisista kuuroista, Korpela sanoo.

Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartalta (siirryt toiseen palveluun) näkee, kuinka lumi on peittänyt tienoot Lapin ja Kainuun alueella: lumimäärät vaihtelevat nyt metrin molemmin puolin.

Lue aiheesta lisää:

Ville Väkeväinen on yksi harvoista vapaaehtoisista lumivyöryteknikoista – lumimiehen työ voi pelastaa henkiä: "Riski on huomattava juuri nyt"