1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Afganistanin tulitauko pitänyt pääosin – Ihmiset tanssivat ilosta ja Jalalabadissa järjestettiin jopa pyöräilykilpailu

Sopimus "väkivallan vähentämisestä" on testi erityisesti terroristijärjestö Talibanille.

Afganistan
Afganistanilaisia osallistumassa pyöräkilpailuun rauhan puolesta.
Jalalabadissa järjestettiin pyöräilykilpailu heti tulitauon astuttua voimaan.Ghulamullah Habibi / EPA

Afganistanissa yöllä alkanut osittainen tulitauko on pääosin pitänyt, kertovat uutistoimistot.

Afganistanin asukkaat ovat toivoneet taistelujen taukoamista kiihkeästi, sillä sisällissota on jatkunut jo kymmeniä vuosia. Kyseessä on vasta toinen tulitauko Afganistanissa vuoden 2001 jälkeen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan vaaran väistyminen on saanut ihmiset iloitsemaan avoimesti. Kaupunkien kaduilla on nähty tanssivia ihmisiä.

Pääkaupungissa Kabulissa joukko miehiä on pitänyt esillä kylttejä, joissa toivottiin rauhaa. Helmandin kaupungissa asukkaat tekivät tuttavuutta taliban-taistelijoiden kanssa.

Rauhan aktivistit kerääntyneenä juhlimaan.
Rauhanaktivistit kerääntyneenä juhlimaan Afganistanin Kandaharissa.. Javed Tanveer / AFP

Erikoisin tulitauon ilmentymä nähtiin maan itäosassa Jalalabadissa, missä järjestettiin pyöräilykilpailu. Kaupunkiin oli saapunut noin 60 miestä maan eri osista. He ajoivat halki sodan runteleman kaupungin lycra-paidoissa ja pyöräilyshortseissa.

Tulitauko ei ole kestänyt aivan kokonaan. AFP:n mukaan Balkhin maakunnassa, Afganistanin pohjoisosassa, taliban-taistelijat tekivät iskun sotilaskeskukseen, jolloin kaksi armeijan sotilasta kuoli. Tietoja yksittäisistä kahakoista on tullut myös keskisestä Uruzganin maakunnasta.

Afganistanin hallitus, suurta osaa maasta hallitseva terroristijärjestö Taliban sekä Yhdysvallat ovat sopineet, että Afganistanissa pidetään viikon kestävä "väkivallan vähentämisen" vaihe. Jos suunnitelma onnistuu, osapuolet solmivat ensi lauantaina sopimuksen, jonka myötä varsinaiset rauhanneuvottelut voisivat alkaa.

Samalla Yhdysvallat alkaisi vetää joukkojaan Afganistanista.

Osapuolet ovat neuvotelleet Afganistanin taistelujen lopettamisesta Dohassa, Qatarissa. Osapuolet ovat sopineet myös erilaisista kommunikaatiokanavista, joiden kautta tulitauon rikkomistapauksista keskustellaan, kertoo Yhdysvaltain ja Nato-joukkojen komentaja kenraali Scott Miller.

Millerin mukaan kansainväliset joukot ovat sopimuksen mukaisesti lopettaneet hyökkäysoperaationsa Afganistanissa.

Kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan tulitauon onnistuminen on testi ennen muuta Talibanille. Sen on osoitettava, että se kykenee pitämään joukkonsa kurissa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi