Vihreiden kenttäväki purkaa pettymystään iImastotavoitteiden hitaaseen etenemiseen - Puolueen johto saa kuitenkin edelleen tuen

Esimerkiksi turpeen energiakäyttö puhuttaa Vihreiden kenttäväen keskuudessa.

Vihreä liitto
Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo puhuu vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Helsingissä 22. helmikuuta.
Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo puhuu vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Helsingissä 22. helmikuuta.Mikko Stig / Lehtikuva

Vinhassa pyörityksessä viime aikoina ollut Vihreiden johto pyrki aamupäivällä nostattamaan yhteishenkeä Helsingissä.

Eri puolilta Suomea kokoontuneet Vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsenet kiittelivät ministeriryhmän pyrkimyksiä viedä tärkeitä ilmastoasioita eteenpäin, mutta purkivat samalla avoimesti pettymystään.

– Toki meillä on turhautumista siitä, että asiat eivät ole edenneet niin kunnianhimoisesti ja nimenomaan keinojen osalta niin nopeasti kuin olisimme toivoneet, puoluevaltuuskunnan varajäsen Kati Juva sanoi kokoukseen saapuessaan.

– On tiettyjä erimielisyyksiä niin kuin aina on, kun ollaan monen puolueen hallituksessa.

Vihreiden kenttäväki janoaa nopeampia päätöksiä esimerkiksi ilmastoasioissa.

Vaasan vaalipiirin puheenjohtajan Tuomas Ojajärven mukaan linjaukset kuten hiilineutraali Suomi 2035 ovat hyviä, mutta konkretia puuttuu.

– Odotan nyt rohkeita päätöksiä ja uskon että niitä tulee.

– Vihreät tuntien haluamme esimerkiksi ilmastokysymyksissä nopeampia päätöksiä, sehän on ihan selvä.

Ojajärven mukaan esimerkiksi turpeen energiakäyttö pitäisi saada kivihiilen kanssa ajettua alas ja turvetyöläiset muihin hommiin.

– Nyt on mielestäni vielä mahdollisuus siihen, että saadaan turvetyöntekijöitä uudelleen koulutettua niin siihen pitäisi panostaa isosti.

Turveasia puhuttaa kenttäväkeä

Helsinkiläinen puoluevaltuuston varajäsen Kati Juva arvioi, että Keskusta on saattanut saada solmittua hieman liian tiukan silmukan.

– Meillä on paljon muitakin asioita hallituksessa, niin en lähde suoraan hallituksen tasapainoa tässä spekuloimaan, hän totesi.

Myös Juva nosti esiin turpeen, joka puhuttaa kenttäväen keskuudessa. Hänen mukaansa turpeen polton vähentäminen olisi keino vähentää merkittävästi hiilidioksidipäästöjä ja vähentäisi samalla tarvetta muuhun hiilinielukeskusteluun.

– Jos tämä ei ole keinovalikoimassa niin sitten tarvitaan kunnianhimoisempia keinoja metsien hakkuiden vähentämisessä ja muissa toimissa.

– Toistaiseksi luotan että hallitus on kuitenkin sitoutunut näihin tavoitteisiin ja että näillä mennään.

Pettymyksistä huolimatta kenttäväen keskuudessa vakuutetaan tukea puolueen johdolle. Puoluevaltuuston varapuheenjohtaja Kati Juva toteaa, että neuvottelut hallituksessa ovat aina tiukkoja.

– Puolueen johto nauttii luottamustani ja käsittääkseni myös kentän luottamusta.

– Minusta näyttää kuitenkin siltä että puolueen ministeriryhmä on pyrkinyt kunniakkaasti pitämään ilmastoasioita ensisijaisina mitkä meille ovat tärkeitä.

Ripeitä toimia lupailtiin

Puolueen johto ja ympäristöminsiteri vakuuttivat, että kentän kiivaasti odottamia toimia on tulossa.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen mukaan koko hallitus on sitoutunut ilmastonmuutoksen hillintään tähtääviin toimiin ja niitä valmistellaan eri ministeriöissä.

– Tietysti moni toivoo, että paljon nopeammin edettäisiin.

Mikkosen mukaan kyseessä on kuitenkin suuria muutoksia, joiden valmistelu vie pakostakin aikaa. Mikkonen muistuttaa, että kyseessä on monen ministeriön yhteinen asia.

– Olemme sitoutuneet siihen, että päätöksiä tulee kun valmistelu on valmis.