1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myrskyt

Viime yön myrskytuuli jätti jälkeensä kaatuneita puita ja sähkökatkoja – meriveden korkeus kääntynyt laskuun

Noin 5 200 asiakasta oli ilman sähköä sunnuntaina aamulla.

myrskyt
Merenpinnan nousu myrskyssä.
Merivesi oli lauantaina korkealla etenkin Lounais-Suomen rannikolla. Petteri Bülow / Yle

Lauantaina puhaltaneet voimakkaat tuulet heikkenivät sunnuntain valjetessa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Päivystävän meteorologin mukaan tuulenpuuskat yltyivät myrskylukemiin eli 23–24 metriin sekunnissa iltayöllä osissa Varsinais-Suomea ja Satakuntaa. Yli 20 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia koettiin laajemminkin maan länsi- ja eteläosissa.

Sähköttä kärvisteli iltakymmenen jälkeen noin 21 000 kotitaloutta etenkin lounais- ja etelärannikolla ja idässä, kun kova tuuli kaatoi puita sähkölinjoille. Sähkökatkokartan mukaan sunnuntaiaamuna ennen seitsemää sähköttä oli noin 4 500 asiakasta.

Voimakkaimmat tuulenpuuskat olivat lauantaina Rauman ja Turun välisellä akselilla. Esimerkiksi Kustavin Isokarilla mitattiin 31,9 ja Rauman Kylmäpihlajassa 31,6 metriä sekunnissa.

"Länsituulen puhkuma tehtäväpiikki"

Lauantaina vesi nousi teille muun muassa Turussa, Porvoossa, Salossa ja Eurajoella. Merivesi oli lauantaina korkealla etenkin Lounais-Suomen rannikolla.

Ilmatieteen laitoksen mukaan esimerkiksi Rauman Ulko-Petäjäksessä merenpinta oli 135 senttiä ja Turun Ruissalossa 105 senttiä normaalia korkeammalla.

Tuuli ja tulvivat vedet näkyivätkin pelastuslaitosten hälytysmäärissä. Esimerkiksi Satakunnan pelastuslaitos tviittasi "länsituulen puhkumasta tehtäväpiikistä".

Lauantain myöhäisillassa laitos hoiti viiden tunnin aikana noin 60 tehtävää, pääosin vahingontorjuntoja.

Ilmatieteen laitoksen mukaan laskiaissunnuntaita vietetään poutaisessa säässä, ja aurinko pilkahtelee välillä. Itärajan tuntumassa voi olla sateita.

Tampereen tieliikennekeskus varoitti aamulla Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin eteläosassa lumi- ja räntäsateesta johtuvasta huonosta ajokelistä.

Lue aiheesta lisää:

Vaarallisen voimakas tuuli puhaltaa sunnuntain vastaisena yönä – puita kaatuu, sähköt katkeavat, meriveden korkeus nousee, joet tulvivat

Hiekkamyrsky sulki lentokenttiä Kanariansaarilla, lentoja Suomeen on peruttu – huono lentosää voi jatkua jopa maanantaihin

Lue seuraavaksi