Onko tämä maailman suurin laskiaispulla? Ruotsalaiset pyrkivät ennätystenkirjaan 300 kiloa painavalla "pedolla"

Ruotsalaiset syövät 40 miljoonaa semlaa eli laskiaispullaa vuosittain. Sitä saa niin wrappinä kuin raakapullanakin.

Laskiaispulla
Onko tämä maailman suurin laskiaispulla?
Onko tämä maailman suurin laskiaispulla?

Ruotsalaiset ovat todennäköisesti leiponeet maailman suurimman laskiaispullan, kertovat useat ruotsalaislehdet. Jättiläispulla on noin 2 000 kertaa tavallista laskiaispullaa suurempi.

– Se on peto, sanoo tuotantopäällikkö Daniel Granholm Bake my day -leipomosta Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

Ennätyspulla on 1,4 metriä leveä ja painaa 300 kiloa. Laskiaispullan painosta varsinaista pullaa on 80 kiloa, mantelimassaa 35 kiloa, kermaa 115 kiloa ja pölysokeria 2 kiloa.

Pullaa esiteltiin tukholmalaisille kaupungin keskustan Sergelin torilla aiemmin tällä viikolla.

Ulkopuolinen taho on mitannut ja punninnut pullan, ja nyt tiedot on lähetetty Guinnessille, joka päättää, täyttääkö laskiaispulla ennätysmitat.

– Olemme olleet hyvin tarkkoja, joten mitään ongelmia ei pitäisi tulla, Daniel Granholm sanoo.

Aiempi maailman suurin laskiaispulla painoi 20 kiloa, joten ennätys rikkoutuu hyväksyttäessä moninkertaisesti.

Laskiaispullat vakava asia Ruotsissa

Ruotsalaiset ottavat semlansa eli laskiaispullansa tosissaan ja kuluttavat niitä kymmeniä miljoonia vuosittain. Kuumin kausi sijoittuu vuoden alkuun, viikoille 2–11, mutta tosiassa kausi on pidempi.

View this post on Instagram

#semlainthehouse #semla #fika #älskadetraditioner

A post shared by Älskade Traditioner (@alskadetraditioner) on

Varsinaisena laskiaistiistaina yli puolet ruotsalaisista syö ainakin yhden laskiaispullan. Se tarkoittaa, että maassa syödään yhdessä päivässä viidestä kuuteen miljoonaa laskiaispullaa. Arvion takana on Ruotsin leipureiden ja kondiittoreiden liitto (siirryt toiseen palveluun).

– Laskiaispulla on alan pelastusrengas. Joulun jälkeen ihmisillä on rahat vähissä, eivätkä he käy leipomoissa ja konditorioissa. Mutta laskiaispulla houkuttelee heidät takaisin, sanoo toimitusjohtaja Martin Lundell Ruotsin leipureiden ja kondiittoreiden liitosta sanomalehti Dagens Industrille (siirryt toiseen palveluun).

Liitto on aiemmin arvioinut, että ruotsalaiset syövät vuositasolla 40 miljoonaa laskiaispullaa. Arvio on kuitenkin vanha, vuodelta 2006 (siirryt toiseen palveluun), joten määrä saattaa olla huomattavasti suurempikin.

Pullia syötiin jo keskiajalla

Länsinaapurissa ei kysellä kumpi täyte on parempi, mantelimassa vai hillo. Perinteisessä laskiaispullassa kuuluu olla mantelimassaa.

Ruotsalaiset ovat syöneet laksiaispullia keskiajalta lähtien. Tapa tuli Ruotsiin Saksasta, jossa laskiaispullan esikuva tunnettiin nimellä Heisswecken, kertoo sanomalehti Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun).

Leipomuksia on kuvattu kirkkomaalauksissa, joiden perusteella tiedetään, että pullia syötiin Etelä-Ruotsissa viimeistään 1400-luvulla, mutta todennäköisesti jo 1200-luvulla.

Ensimmäiset kirjalliset kuvailut laskiaispullista ajoittuvat Ruotsissa 1600-luvulle, kertoo päivittäistavarakauppa Ica kotisivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Hienot vehnäjauhot olivat tuolloin luksustuote, joten tavalliset ruotsalaiset alkoivat leipoa laskiaispullia vasta 1800-luvun loppupuolella.

Alun perin laskiaispulla oli sileä pulla, jonka sisuksesta osa sekoitettiin mantelin, maidon ja voin kanssa pullan täytteeksi. 1930-luvulla pullaan alettiin lisätä kermavaahtoa.

Uusia makuja ja muotoja

Nykyään leipomot ja konditoriat eri puolilla Ruotsia kehittävät uusia variaatioita laskiaispullasta jokaiseen uuteen sesonkiin.

Tänä vuonna laskiaispullaa voi kokeilla esimerkiksi raakapullana, puurona tai "cimlana", jossa yhdistyvät laskiaispulla ja sitruunamarenkitorttu, kertoo sanomalehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

Aiempien vuosien innovaatioita ovat nutellalaskiaispulla, suklaalaskiaispulla, prinsessatorttulaskiaispulla, lakritsilaskiaispulla ja sahramilaskiaispulla.

Maun lisäksi laskiaispullan muotoa on muuteltu, ja leipurit ovat tehneet laskiaispullista muffinsseja, tuulihattuja, wrappejä, tortilloita, hodareita, tacoja. Laskiaispullasta on tehty myös jäätelöä, limsaa ja olutta.

View this post on Instagram

今年のセムラの日は2月25日。みんなはセムラ食べたかな❓スウェーデンでは最近セムラのバンをカルダモン入りクレープに置き換えたセムララップが登場❗️アーモンドペーストと甘くないクリームで味はまさにセムラ😋今年のセムラトップ10に選ばれているお店です✨この時期にストックホルム行く人は是非❤️ . . #セムラ #semla #semmelwrap #スウェーデン #ストックホルム #ストックホルムカフェ #北欧 #北欧お菓子 #スウェーデンお菓子 #クレープ #フィーカ #fika #食のイノベーション #イノベーション #tryswedishjapan #tryswedish #🇸🇪 #ベーカリー #ストックホルムカフェ巡り #tossebageriet #tryswedishfood #フィーカタイム #セムラ食べ比べ #セムララップ

A post shared by Try Swedish! Japan (@tryswedishjapan) on

View this post on Instagram

Lakritssemla 😋

A post shared by @ westbergthomassthlm on