Äänestysinto Iranin vaaleissa romahti – kansa protestoi vanhoillista pappisvaltaa vastaan

Iranin sisäministeriön mukaan vain 42,5 prosenttia äänioikeutetuista äänesti perjantain parlamenttivaaleissa.

Iran
Iranilaisia äänestämässä.
Naiset Teheranissa äänestämässä perjantaina. Iranilaiset ovat väsyneet talouspakotteisiin ja jatkuviin kriiseihin Yhdysvaltojen kanssa. Abedin Taherkenareh / EPA

Iranin parlamenttivaalien äänestysaktiivisuus on jäänyt alle kaikkien odotusten.

Iranin sisäministeri Abdolreza Rahmani Fazli ilmoitti, että perjantaina järjestetyissä vaaleissa äänesti 42,57 prosenttia äänioikeutetuista. Heitä oli kaikkiaan 58 miljoonaa.

Sisäministeriön mukaan pääkaupungissa Teheranissa kaikki 30 edustajainpaikkaa menivät vanhoillisille ehdokkaille. Tämä merkitsee, että maltilliset, presidentti Hassan Rouhanin kannattajat on äänestetty pois.

Äänestysaktiivisuus on matalin vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen. Edellisissä vaaleissa 2016 uurnilla kävi 62 prosenttia äänioikeutetuista.

Äänestäminen jäi vaisuksi, vaikka vaaliviranomaiset jatkoivat perjantaina äänestysaikaa kolmeen otteeseen.

Jo ennen vaaleja tiedettiin, että vaalit eivät suurta osaa iranilaisia innosta, koska uskonnollinen johto oli karsinut ehdokkaista pois valtaosan uudistusmielisistä.

Ehdokkaiksi pyrki yli 16 000 henkilöä, mutta uskonnollisen johtajan Ali Khamenein nimittämä valvojainneuvosto hyväksyi heistä vain 7 000. Neuvosto hylkäsi myös yli 80 nykyisen kansanedustajan ehdokkuutta. Iranin parlamentissa, Majlisissa, on 290 edustajaa.

Yhdysvaltain kiristämät talouspakotteet ja pettymys uskonnolliseen konservatiivijohtoon on vienyt kansalta uskon vaalien muutosvoimaan.

Sisäministeri Fazli kuitenkin puolusteli äänestysaktiivisuutta. Hänen mielestään tulos on hyväksyttävissä, kun ottaa huomioon, että perjantaina oli huono sää ja koronavirus alkoi levitä Iranissa. Ministeri viittasi myös muihin syihin, niitä tarkemmin erittelemättä.

Lue myös:

Iranin koneturma romahdutti kansan uskon johtajiin – tämän päivän vaaleissa moni jättää äänestämättä, eikä muutosehdokkaita ole edes tarjolla

Lähteet: AP, AFP