Hampurin osavaltiovaalit: Suurvoitto vihreille, AfD ja liberaalit vain niukasti äänikynnyksen yli

Ovensuukyselyjen mukaan sosiaalidemokraatit säilyttävät suurimman puolueen asemansa Hampurissa.

Hampuri
Katharina Fegebank ja  Annalena Baerbock
Saksan vihreät juhlivat vaalivoittoaDavid Hecker / EPA

Hampurilaiset ovat äänestäneet tänään sunnuntaina osavaltiovaaleissa.

Kaupunkia on viime vuodet hallinnut sosiaalidemokraattien ja vihreiden koalitio. Ovensuukyselyjen mukaan koalitio on saanut vaaleissa hampurilaisilta vahvan tuen.

Saksan yleisradioyhtiön ARD:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan sosiaalidemokraattinen SPD-puolue menetti 6,6 prosenttiyksikköä kannatuksestaan, mutta pysyy silti selvästi suurimpana puolueena 39 prosentin kannatuksella.

Vaalien suurin voittaja ovat vihreät, joiden kannatus lähes kaksinkertaistuu edellisistä vaaleista 24,2 prosenttiin.

Aiemmin toiseksi suurimman puolueen asemaa pitänyt kristillisdemokraattinen CDU menettää vajaat viisi prosenttiyksikköä ja putoaa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 11,2 prosentin kannatuksella.

CDU on ollut sekavassa tilassa, koska puolueen puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer ilmoitti kaksi viikkoa sitten, ettei aio jatkaa puheenjohtajana.

Vasemmistolainen Linke-puolue pysyy suunnilleen ennallaan yhdeksässä prosentissa.

Vaalit näyttivät ensin käyvän kohtalokkaiksi Hampurin vapaiden demokraattien FDP-puolueelle ja äärioikeistolaiselle Vaihtoehto Saksalle -puolueelle (AfD). Vaaleissa on viiden prosentin äänikynnys, eikä kumpikaan puolue näyttänyt ovensuukyselyjen perusteella saavuttavan sitä.

Lopulta AfD sai kuitenkin 5,3 prosenttia äänistä ja FDP tasan viisi. Luvut merkitsevät seitsemää ja kuutta paikkaa osavaltion parlamentissa. FDP:n kannatus laski yli kaksi prosenttiyksikköä ja AFD:n vajaan yhden.

Saksaa järkytti muutama päivä sitten Hanaussa sattunut ammuskelu, jossa äärioikeistolainen ja ulkomaalaisvihamielinen mies ampui kymmenen ihmistä.

Peter Tschentscher vaimonsa Eva-Marian kanssa.
Hampurin SPD:tä edustava pormestari Peter Tschentscher vaimonsa Eva-Marian kanssa juhlimassa vaalimenestystä.Focke Strangmann / EPA

Hampurin SPD ja sen johtaja Peter Tschentscher kävivät vaalikampanjaa vahvasti ilmastoteemalla ja pyrkivät näin saamaan ääniä vihreiltä. Muita tärkeitä teemoja olivat vuokrien taso ja liikenne.

Uutista on päivitetty 24.2. klo 10.23: Puolueiden kannatus päivitetty vaalituloksen valmistuttua. Aiemmin uutisessa viitattiin ovensuukyselyihin.

Lähteet: Reuters